marți, 17 februarie 2015

Chiftele de porumb cu ou posat si salsa



Sunt strangatoare de reviste Good Food. Cu exceptia primelor numere aparute, nu am ratat nimic. De fapt, imi este foarte greu sa rezist sa nu cumpar orice carte sau revista care ar avea legatura cu mancarea. Pentru ca imi place si sa testez retetele, nu doar sa adun material de lectura, azi am incercat chiftelele de porumb din Good Food. Foarte bune. Si combinatia cu avocado, ou posat si salsa este extraordinara.

Ingrediente
Pentru chiftele:
300 g branza de vaci
3 oua
1 conserva de 340 g porumb dulce
300 g faina
1 mana coriandru, tocat
1 catel de usturoi
1/2 lingurita paprika afumata
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita chimion

Pentru salsa:
400 g ardei copti
1/2 ceapa mica
1 ardei iute verde
1 mana de coriandru
zeama de la 1/2 lamaie

Pentru servit:
2 oua
2 avocado
80 g rucola


1. Puneti intr-un bol branza si ouale si amestecati-le cu ajutorul unui tel.


2. Adaugati coriandrul tocat, porumbul si usturoiul tocat marunt si amestecati.


3. La final puneti faina, condimentele si bicarbonatul. Amestecati bine.


4. Incingeti putin ulei intr-o tigaie. Luati cu lingura din aluat si puneti chiftelele in tigaie. Lasati-le 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand devin aurii.
5. Pentru salsa, tocati ardeii copti, coriandrul, ceapa si ardeiul iute si amestecati-le intr-un castron. Stoarceti deasupra zeama de lamaie si amestecati. Puneti salsa deoparte.
6. Pentru posatul oualor sunt tot felul de metode. Eu o sa v-o spun pe cea care imi iese mie. In primul rand, trebuie sa fiti siguri ca ouale sunt proaspete si la temperatura camerei. Puneti o oala cu apa pe foc si lasati-o sa ajunga aproape de punctul de fierbere, dar sa nu fiarba. Puneti putin otet in apa, ca sa ajutati albusul sa se infasoare in jurul galbenusului. Spargeti ouale in vase mici, separate. Creati un vartej in oala cu ajutorul unei linguri si dati drumul oualor, pe rand, in mijlocul vartejului. Lasati-le 4 minute si scoateti-le cu ajutorul unei linguri sau spatule.
7. La final, luati o chifteluta cu porumb, asezati felii de avocado deasupra ei si apoi oul posat. Asezati langa cateva linguri de salsa.
Pofta buna!

luni, 9 februarie 2015

Varza de Bruxelles cu crispy bacon


Nu cunosc multe persoane care sa se dea in vant dupa varza de Bruxelles. Daca este si cazul tau, iti propun sa incerci reteta asta. S-ar putea sa-ti schimbi pararea.

Ingrediente:
1 punga varza proaspata de Bruxelles
1 ceapa, tocata marunt
 2 cuburi de unt
1 pachet bacon feliat
3, 4 linguri otet balsamic
1 lingura seminte de susan 
sare
piper

Taiem baconul marunt si il punem in tigaie impreuna cu untul. Il lasam cateva minute, pana se face crispy.


Il scoatem si il punem deoparte.
In zeama lasata de bacon, calim ceapa. O lasam putin, cat sa se inmoaie, apoi adaugam varza spalata si taiata in doua. Punem capacul pe tigaie si o lasam sa se inabuse timp de 10 minute.


Luam capacul si adaugam otetul balsamic. Amestecam bine. Condimentam cu sare si piper. Amestecam. O mai lasam 2, 3minute si este gata.
La final presaram seminte de susan. 




Budinca de chia cu lapte de cocos si fructe proaspete


Semintele de chia sunt mici si negre si provin de la planta Salvia Hispanica. Este o planta din America de Sud, inrudita cu menta si se pare ca aztecii si maiasii consumau semintele pentru ca sunt un boust de energie. Sunt foarte bogate in nutrienti si antioxidanti si se pare ca aceste seminte contin mai mult Omega 3 decat somonul. Previn aparitia diabetului, a bolilor cardiovasculare, a bolilor gastrointestinale si a cancerului. Imbunatatesc functiile creierului si sporesc longevitatea. Le puteti folosi in budinci, shakeuri sau chiar presarate peste salate.


Ingrediente:
40 g seminte de chia
250 ml lapte de cocos
2 linguri de miere
zeama de lime (optional)
fructe proaspete

1. Puneti semintele de chia intr-un bol impreuna cu laptele de cocos si amestecati cateva minute cu o lingura. Semintele se vor umfla, mai ales daca le lasati un pic sa stea deoparte pana sa adaugati restul de ingrediente. 2. Adaugati mierea si niste zeama de lime, amestecati si gata budinca.
3. Ca topping, folositi fructe proaspete, migdale sau nuci.
Pofta buna!

miercuri, 4 februarie 2015

Salata cu bacon si avocado

Castravete, oua, avocado, bacon, branza, salata verde. Sos de iaurt si mustar Dijon. Pam, pam!

marți, 27 ianuarie 2015

Tocana cu pui, carnati si galuste cu ierburi


Ingrediente:
6 pulpe de pui
300 g carnati semiafumati, iuti sau nu
3 cepe
300 ml vin rosu
300 ml supa de pui/legume
4 catei de usturoi
3 linguri faina
300 g ciuperci
2 morcovi
2 linguri ulei de masline
4 foi de dafin
sare
piper

Pentru galuste:
150 g unt
100 g pesmeti
100 g faina
1 lingura mustar boabe
2 oua, batute
cateva crengute cimbru proaspat
sare
piper

Condimentam pulpele cu sare si piper si le dam prin faina. Le prajim pe ambele parti in uleiul de masline, pana cand se maronesc.


Le scoatem si le punem deoparte. In aceeasi tigaie calim ceapa taiata in 6 si carnatii taiati cuburi. Le lasam cca. 5 minute.

Adaugam usturoiul feliat si faina si amestecam la foc mic.


Punem ciupercile feliate, morcovii taiati grosier, vinul si frunzele de dafin si aducem totul la fierbere.


Asezonam cu sare si piper, punem puiul inapoi in tigaie si turnam si supa.


Acoperim oala cu un capac si o bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 40 de minute. In timpul asta ne ocupam de galuste.
Punem intr-un blender untul taiat cuburi impreuna cu faina, pesmetii si mustarul boabe.


Amestecam si apoi adaugam si ouale, cimbrul si condimentam cu sare si piper. Amestecam din nou. Formam galustele si le punem deoparte pe o farfurie. Ajuta daca ne presaram putina faina pe maini atunci cand le modelam.
Cand au trecut cele 40 de minute, scoatem oala din cuptor si punem galustele deasupra. Acoperim din nou cu capacul si mai bagam tocana inca jumatate de ora in cuptor.

Pofta buna!








Salata cu couscous cu rodie si spanac


Un pranz light si foarte gustos.

Ingrediente:
200 g couscous
o mana baby spanac
1/2 rodie
2 lingurite seminte de susan sau muguri de pin

Pentru dressing:
zeama de la o jumatate de lamaie
3 linguri ulei de masline
2 linguri melasa de rodie
1,2 lingurite sumac
1 catel usturoi

Nu e nevoie de prea multe explicatii. Lasam couscousul in apa fierbinte cateva minute sa se umfle; acoperit. Il amestecam cu spacul si semintele de rodie. Turnam dressingul peste si presaram susanul sau semintele de pin la final.
Pofta buna!

luni, 19 ianuarie 2015

Brownie cu Oreo


Mie imi place foarte mult brownieul si reteta asta cu Oreo mi-a atras repede atentia pentru ca se face foarte usor. Am vazut-o intr-o emisiunea de-a lui Lorraine Pascale si am testat-o in aceeasi zi. In 45 de minute termini tot, de la masurat ingrediente la scos tava din cuptor.

Ingrediente:
165 g unt
150 g biscuiti Oreo
200 g ciocolata neagra
3 oua
2 albusuri
165 g zahar brun 
2 linguri faina
1 lingura cacao

Topim untul si ciocolata rupta in bucati in bain-marie. Le lasam cateva minute deoparte, sa se raceasca.
Intre timp amestecam cu mixerul ouale si albusurile pana cand se deschid la culoare si consistenta este usoara, pufoasa. Incepem sa adaugam zaharul, treptat, mixand de fiecare data. Mixam pana cand compozitia devine mai tare si se formeaza varfulete. Atunci turnam pe marginea bolului ciocolata topita si amestecam, dar de aceasta data nu cu mixerul, ci cu o spatula. In felul acesta compozitia ramane aerata.
O turnam intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt si deasupra punem biscuitii Oreo rupti in bucati. Daca vreti, puteti pune si in compozitie, nu doar deasupra.
Coacem brownieul 25, 30 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Pofta buna!

marți, 30 decembrie 2014

Tocanita braziliana de porc cu galuste de porumb



Tocana aceasta este o varianta de Feijoada, o tocana braziliana care se face cu diferite bucati de porc, inclusiv copite. Am gasit-o in Good Food si arata prea bine ca sa nu o incerc. Pare o reteta complicata daca este sa ne luam dupa ingrediente, dar nu e asa. Si chiar daca vi se pare ciudat ca are cacao, incercati, pentru ca nu o sa va para rau.

Ingrediente:
900 g spata de porc 
400 g cartofi dulci
2 ardei rosii
2 x 400 g fasole rosie la conserva
2 cepe
2 ardei iuti rosii
2x 400 g rosii la conserva
3 frunze de dafin
1 lingura frunze oregano
1 lingura chimion macinat
1 lingura coriandru macinat
1 lingura ienibahar macinat
1 lingura pudra de cacao
2 linguri zahar brun
2,3 linguri ulei de masline
3 linguri otet din vin rosu
1 legatura ceapa verde
coaja rasa si zeama de la 2 portocale
1 cub supa de vita/pui/porc
1 l de apa

Pentru galuste:
100 g unt rece
200 g faina
1/2 lingurita praf de copt
140 g malai, plus extra pentru presarat
140 g porumb dulce
75 ml lapte batut
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 ou


1. Incingeti cele 2,3 linguri de ulei de masline intr-un vas care sa mearga si in cuptor. Taiati carnea de porc in bucati de cca 4 cm si rumeniti-o pe ambele parti. Nu trebuie sa fie foarte rumena si daca vasul pe care il aveti nu este suficient de mare incat sa incapa toata fara sa fie inghesuita, prajiti-o in transe. Trasferati apoi carnea pe o farfurie.


2. In acelasi vas, puneti trei sferturi in cantitatea de ceapa, frunzele de dafin si lingura de oregano. Caliti-le pana cand se inmoaie.


3. Adaugati condimentele si amestecati timp de un minut.


4. Puneti carnea inapoi  in vas si adaugati rosiile, 2 linguri de otet, coaja rasa si zeama de la o portocala, ardeiul iute si cubul de supa. Turnati aproximativ 1 l de apa. Lasati mancarea sa fiarba in jur de 1 ora, acoperita, avand grija sa mai amestecati din cand in cand.


5. Intre timp tocati fin ceapa ramasa, ceapa verde si puneti-le intr-un bol. Turnati peste ele restul de otet din vin rosu, plus coaja rasa si zeama de la cealalta portocala. Amestecati bine si puneti bolul la rece.


6. Cand a trecut o ora, puneti si cartofii dulci, taiati cuburi si ardeiul rosu, tocat marunt. Puneti capacul si mai lasati tocana sa fiarba 30 de minute.


7. In timpul asta pregatiti galustele cu porumb. Taiati untul rece in cuburi si puneti-l intr-un bol impreuna cu  faina amestecata cu praful de copt. Amestecati cu mainile pana cand obtineti un aluat sfaramicios, ca un pesmet.


8. Adaugati porumbul, bicarbonatul  si malaiul si amestecati usor cu o spatula, pana cand se incorporeaza.


9. Bateti bine oul cu o furculita si turnati-l peste compozitie, lasand deoparte aproximativ o lingura. Turnati si laptele batut si amestecati.


10. Din aluatul astfel obtinut, formati cu palmele aproximativ 12 galuste. Frecati-le intre palme ca sa le fati o forma rotunda, apoi tavali-le prin malai si apoi ungeti-le cu oul ramas. Puneti-le deoparte pe o farfurie pana cand le vine momentul sa le adaugati in oala.


11. Adaugati fasolea rosie, scursa si spalata si amestecati.


12. Asezati galustele peste tocana si bagati vasul in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 25 de minute.


13. La final serviti tocana impreuna cu salata de ceapa din frigider si, daca va place, cu putin coriandru presarat deasupra. Sau chiar si cu o lingura de iaurt simplu, pentru a tempera iuteala.

Pofta buna!

Chilli con...curcan


Cu resturile de carne de la curcanul de Craciun sau orice alta ocazie de fapt, se pot face multe. Am vazut la Jamie reteta aceasta de chilli cu curcan, am adaptat-o si am fost foarte multumita de rezultat. Dintr-un curcan de 5 kg jumate am mancat patru persoane, trei feluri de mancare. Este adevarat ca in curcan investesti mai mult, dar ingredientele care il completeaza nu sunt deloc costisitoare. Si puteti folosi orice aveti prin camara sau fridiger ca sa preparati ceva din resturi.

Ingrediente:
600 g carne de curcan ramasa de la curcanul umplut
400 g naut fiert
2x 400 g rosii la conserva
2 cepe
2 morcovi
1 ardei rosu
1 chilli
3 linguri otet din vin alb
1 lingura pudra de chimen 
1 lingura paprika afumata
1 lingura paprika dulce
sare
piper

Tocam ceapa marunt si legumele cuburi si le calim in ulei de masline pentru 5 minute.


Adaugam paprika si chimenul pudra, amestecam si la scurt timp adaugam si otetul.  Lasam totul pe foc inca 10 minute, pana cand legumele sunt moi.


 In tot acest timp trebuie sa si amestecam, ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei.


Asezonam cu sare si piper, adaugam nautul, carnea de curcan si rosiile si amestecam bine.


Bagam totul la cuptor pentru 2 ore, la 180 de grade. La final puteti sa presarati coriandru proaspat, sa serviti cu o lingura de iaurt sau cu guacamole.


Pofta buna!



duminică, 28 decembrie 2014

Pie cu resturile de la curcan


Daca ati cumparat un curcan mare pentru Craciun, cu siguranta v-au ramas resturi. Din ele puteti face un pie, un chilli cu curcan, o salata sau o multime de alte lucruri. Ideea este sa nu irositi nimic. Eu m-am decis la un pie super gustos, cu sos mult si aluat crocant la suprafata.

Ingrediente:
resturile de carne de la curcanul de Craciun
2 linguri sos de la curcanul de Craciun
1 praz mai mare
250 g bacon
cateva fire cimbru proaspat
2 linguri de faina
200 ml smantana de gatit
500 ml apa
mazare 
aluat de placinta, foaie groasa
1 ou
sare
piper

Prima data trebuie sa scoatem aluatul din congelator si sa-l lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Taiem baconul cuburi si il punem in tigaie impreuna cu cimbrul si o lingura ulei de masline. Il lasam la foc mic cateva mi.


Adaugam prazul taiat rondele si il lasam 3 minute sa se caleasca. Punem capacul pe tigaie si lasam totul 30 de minute la foc mic, avand grija sa amestecam din cand in cand. In felul acesta prazul o sa se inmoaie si va avea o consistenta cremoasa.

Punem capacul deoparte, adaugam faina si amestecam; apoi smantana lichida, carnea de curcan, mazarea si apa.


Asezonam cu sare si piper si lasam sa dea un clocot.


Intre timp pregatim aluatul. Presaram faina pe o suprafata de lucru si il intindem cu sucitorul intr-o foaie nu foarte subtire. Il asezam peste umplutura, taiem marginile daca sunt prea lungi si il ungem cu un ou batut.
Punem placinta in cuptorul preincalzit la 180 de grade si o lasam 35-40 de minute.
Pofta buna!


sâmbătă, 27 decembrie 2014

Sos pentru curcan


Am vazut reteta intr-o emisiune de Craciun de-a lui Jamie Oliver si am notat-o rapid, pentru ca un sos facut in felul asta, o sa fie un succes garantat. Si da, merita efortul, mai ales ca il puteti pregati cu cateva zile inainte sa faceti curcanul si sa il pastrati in frigider sau in congelator.

Ingrediente:
10 aripioare de pui
2 morcovi, taiati grosier
2 cepe, taiate in patru
5 frunze de dafin
5 frunze de salvie
4 crengute de rozmarin
2 bucati anason stelat
bacon
4 linguri de faina
ulei de masline
2 l apa fierbinte
100 ml smantana de gatit
sare
piper

Punem aripile de pui pe un fund de lemn si lovim oasele cu capatul unui sucitor. Da, suna ciudat, dar asta ajuta la eliberarea mai multor arome. Asezam legumele, ierburile, anasonul si baconul intr-o tava. Deasupra lor, aripile de pui. Stropim totul cu ulei de masline, asezonam cu sare si piper si amestecam pentru omogenizare. Bagam tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 1 ora.


Scoatem tava din cuptor si o punem pe aragaz la foc mic. Ne folosim de zdrobitorul de cartofi ca sa zdrobim ce este in tava. Trebuie sa apasam bine si sa avem grija sa razuim si ce s-a depus pe fundul tavii.

 

Adaugam treptat faina, amestecand de fiecare data. Turnam cei 2 litri de apa fierbinte, marim flacara si lasam totul sa fiarba 10 minute. Dupa 10 minute, micsoram flacara si mai lasam sosul sa fiarba 20 de minute, amestecand din cand in cand. Strecuram totul prin sita si ne folosim de o lingura ca sa pasam legumele ramase. Vor da consistenta sosului.


In ziua in care il servim, il punem la incalzit intr-o tigaie. Adaugam si cateva linguri din zeama lasata in tava de curcan, plus cele 100 ml de smantana si amestecam. Il lasam sa dea un clocot, apoi il putem servi.

Pofta buna!

Cartofi copti cu ceapa si rozmarin


 Garnitura perfecta pentru curcanul de Craciun. De fapt, pot sa fie o garnitura perfecta pentru orice ocazie. Combinatia de arome o puteti schimba oricand. In loc de ceapa, untura si rozmarin puteti incerca unt, salvie si bacon sau usturoi si bacon sau orice va face fericiti.

Ingrediente:
1 kg de cartofi
1 ceapa rosie
2 crengute rozmarin
2 linguri untura de rata
sare
piper

Curatam cartofii, ii taiem cuburi si ii fierbem 6 minute.  Ii scurgem de apa si ii lasam sa stea 3 minute. Apoi ii punem intr-o tava impreuna cu ceapa rosie taiata pestisori, rozmarinul si untura de rata. Condimentam cu sare si piper si amestecam bine cu o lingura. Bagam tava in cuptorul incins la 190 de grade, pentru 30 de minute.

Pofta buna!