luni, 28 februarie 2011

Pie cu pui si ciuperci


  Daca sunteti fani pie, aceasta este o reteta pe care merita sa o incercati. Sosul este foarte cremos, cu o aroma subtila data de tarhon, iar aluatul perfect pentru inmuiat in el.

Ingrediente
Pentru sos:
350 ml vin alb
500 ml supa pui
500 ml smantana lichida
1 ceapa mare
1 legatura ceapa verde
o mana ciuperci porcini
1 legatura tarhon
1 lingurita faina

Pentru placinta:
un piept de pui dezosat
o mana ciuperci
150 g sunca afumata
500 ml supa pui
1 legatura tarhon
1 lingura unt
1 ou batut
aluat pentru placinta


Incepem sa pregatim sosul, pentru care calim usor ceapa in unt.


Dupa ce s-a inmuiat ceapa putin, adaugam si tarhonul si le mai calim 2, 3 minute la foc mic. Scoatem si aluatul de la congelator si il lasam sa se dezghete, ca sa fim siguri ca putem lucra cu el.


Presaram lingura de faina pe deasupra si amestecam, tot la foc mic, pana cand faina absoarbe tot lichidul si se incorporeaza.


Turnam vinul peste si lasam totul sa fiarba la foc mic pana cand se reduce lichidul cu trei patrimi.


Adaugam apoi supa de pui si ciupercile si lasam din nou sa fiarba pana cand se reduce totul la jumatate.


Punem smantana lichida peste sosul astfel obtinut si amestecam la foc mic pana cand se incorporeaza.


Lasam sosul sa mai dea cateva clocote, apoi il dam deoparte.

Pentru compozitia de pui, taiem pieptul bucatele mici si il fierbem apoi in supa de pui.
Alternativ, prajim usor ciupercile in putin unt, impreuna cu tarhonul.
Luam aluatul si il desfacem pe o suprafata de lucru. Este bine ca aluatul sa nu fie inmuiat de tot, ci un pic rece, pentru ca in felul acesta este mai usor de manevrat si nu riscam sa lucram cu o coca cleioasa si greu de asezat in forma.
De obicei intr-un pachet o sa gasim doua bucati de aluat. O despaturim pe prima si o asezam in forma, lasand marginile pe dinafara.
Cand pieptul de pui este fiert, il scurgem de supa si il punem in forma.


Adaugam sosul si ciupercile cu tarhon.


Adaugam si baconul si amestecam usor cu o lingura de lemn. Ungem apoi cu ou batut marginile de aluat.

Asezam deasupra cealalta foaie de aluat, indepartam excesul de pe margini si apoi unim intre ele cele doua foi de aluat, ruland marginea din tava peste cea cu forma de capac. Oul batut cu care am uns aluatul din tava va ajuta la lipire. In acest fel sigilam practic placinta si impiedicam compozitia sa dea pe afara in timpul coacerii.

Ungem aluatul cu ou batut, pentru ca pie-ul sa capete o culoare frumoasa in timpul coacerii si ii facem apoi o gaura mica in mijloc pentru a permite aburului sa iasa.


Il punem in cuptor la 180 de grade lasam sa se coaca cca. 30-40 de minute.



Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu