miercuri, 2 februarie 2011

Dulce de leche



  

   Dulce de leche este un desert pur si simplu delicios si extrem de popular in America de Sud, care s-ar traduce prin "dulceata de lapte". Seamana destul de mult la gust cu caramelul, doar ca se obtine prin reductia laptelului condesat. Este incredibil de cremos, cu o textura matasoasa, un gust incomparabil si in mod cert cauzeaza dependenta.
   
   Modalitatea de preparare este foarte simpla, atata vreme cat ai ingredientul principal: laptele condensat indulcit, care NU este acelasi lucru cu laptele condensat pentru cafea pe care il gasim la noi in supermarketuri.  Laptele condensat indulcit arata ca o smantana si singurele locuri de unde il puteti procura (cel putin in Bucuresti) sunt bacaniile arabesti.
   
   Exista mai multe modalitati de preparare a cremei dulce de leche. Cea mai simpla si cea mai sigura mi se pare cea in care punem conserva nedesfacuta de lapte condensat intr-un vas cu apa fierbinte si o lasam sa fiarba timp de 2-3 ore, avand grija sa mai verificam ca apa nu a scazut si acopera conserva. In felul acesta evitam riscul sa ne explodeze conserva, cum s-ar putea intampla daca am lasa-o nesupravegheata in cuptor. 
   
   O alta varianta este sa varsam continutul conservei intr-un vas termorezistent, pe care il acoperim cu o folie de aluminiu si il punem pe o tava. Turnam apoi apa fierbinte in tava, cat sa ajunga pana pe la jumatatea vasului si il lasam la cuptor cca. o ora. Si in acest caz trebuie sa avem grija ca apa sa nu scada de tot.

   Delicioasa crema astfel obtinuta se poate folosi intr-o multime de moduri: ca topping pentru inghetata si muffinsuri, in celebrele prajituri alfajores, ca umplutura pentru brownnie, drept glazura pentru prajitura Banoffee si practic in orice alte moduri va mai doriti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu