luni, 14 martie 2011

Tarta cu mere si creme anglaise



    Nu stiu exact de ce m-am gandit sa combin tarta de mere cu creme anglaise, dar nici nu mai conteaza pentru ca se potrivesc perfect. Imbinare asta aduce foarte bine la gust cu strudelul cu mere si sos de vanilie pe care ti-l servesc austriecii (excelent de altfel). Combinatia dintre merele usor acrisoare si crema anglaise (crema de ou si vanilie) este pur si simplu perfecta, asa ca v-o recomand fara mustrari de constiinta:).

Ingrediente

Pentru aluat:
160 g faina
120 g unt
2 linguri smantana

Pentru umplutura:
6 mere mari
3 galbenusuri
180 ml smantana
150 g zahar
30 g faina

Pentru creme anglaise:
6 galbenusuri
600 ml lapte
4-5 linguri zahar
o pastaie de vanilie (sau esenta daca nu aveti)

Incepem cu aluatul.

Amestecam intr-un castron faina cu untul si smantana.


Framantam cu mana sau amestecam cu mixerul pana cand ingredientele se incorporeaza si se formeaza un aluat care se strange bila.


Il intindem cu mainile date prin faina, pe o suprafata de lucru presarata in prealabil cu faina.


Il punem apoi intr-o tava pentru tarte, fara a o unge cu ceva.


Introducem tava in cuptor, la 170 de grade si o lasam cca 18 minute, pana cand aluatul se coace, dar numai putin.

Intre timp pregatim umplutura.


Amestecam galbenusurile cu zaharul, faina si smantana


 cu mixerul pana cand ingredientele se incorporeaza. Nu trebuie sa amestecam foarte mult.


Curatam merele de coaja, le scoatem mijlocul cu samburi si le taiem pe din doua. Taiem apoi fiecare jumatate feliute.

Scoatem tava din cuptor si lasam aluatul sa se raceasca putin.


Asezam apoi feliile de mere in sensul acelor de ceasornic. Este bine sa punem in jur de 3 straturi, pentru ca ele vor scadea destul de mult in urma coacerii si nu vrem sa ne trezim cu o tarta care arata rasuflata.


Turnam amestecul de ou si smantana peste mere

avand grija sa acopere uniform. Introducem apoi tava in cuptor la 170 de grade, pentru 1 ora, pana cand tarta capata o culoare aurie frumoasa. In cazul in care in timpul coacerii observam ca se rumeneste prea tare, o acoperim cu folie de aluminiu.

Cat timp se coace tarta facem si crema anglaise.


Punem laptele la fiert impreuna cu pastaia de vanilie sau daca nu avem, impreuna cu esenta de vanilie.


Cand a dat in clocot, oprim focul si il lasam deoparte sa se raceasca.
Amestecam intr-un oala galbenusurile cu zaharul,

pana cand obtinem o compozitie cremoasa.


Turnam laptele peste crema de ou, avand grija sa il strecuram printr-o sita.


Amestecam apoi cu o lingura, tinand oala la foc mic, pana cand crema se ingroasa putin. Este foarte important sa nu o lasam prea mult pe foc, pentru ca altfel va avea un aspect de lapte branzit.


In timpul asta probabil ca s-a copt si tarta, asa ca o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca putin.


Taiem o felie si o servim cu crema anglaise. Mmm..yummy!







Enjoy!

2 comentarii:

  1. Pfiuuuuuuuuu........cum de n-am dat eu de bunatatea asta pina acum ???
    Bravo tie !!!
    Asa-i ca ma lasi sa-ti...fur reteta ???
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur ca da. Sigurf, sigur o sa va si placa. Sa-mi spuneti cum a iesit!

    RăspundețiȘtergere