luni, 30 aprilie 2012

Crema de zahar ars


    Va mai amintiti de copilarie atunci cand mancati crema de zahar ars? Pentru mine are efectul asta de fiecare data. Recunosc ca o pregatesc destul de rar, cu toate ca este un desert extrem de simplu de preparat, dar de fiecare data ma face sa ma gandesc la mirosul de caramel care se simtea din bucataria mamei.

   Duminica mi-am adus aminte ca nu am mai facut de multa vreme crema de zahar ars si ca, din lene, am cumparat de vreo cateva ori din supermarket. Nu va recomand, pentru ca nu are nici un gust. Mai bine pierdeti o ora in bucatarie, macar stiti cava iesi delicioasa.

Ingrediente:
8 oua
1 l lapte
150 g zahar (pentru caramel)
100 g zahar (pentru compozitie)
1 plic zahar vanilat
1 lingurita amidon


Punem zaharul la topit intr-o craticioara, avand grija sa nu il ardem.
Tapetam apoi peretii vasului in care vrem sa facem crema de zahar ars si il lasam sa se raceasca.


Pastram putin caramel ca sa facem si niste decoratiuni. Pe o hartie de copt trasam forme cu caramelul ramas si le lasam sa se intareasca.


Se desprind cu mana sau cu un cutit inserat usor sub ele.
Intre timp punem ouale cu zaharul intr-un bol


si le batem bine cu mixerul. Putem sa adaugam si o lingurita de amidon, pentru ca la final compozitia sa fie ferma si sa se taie usor.

Turnam apoi treptat laptele caldut si amestecam de fiecare data.


Punem compozitia astfel obtinuta peste vasul tapetat cu caramel.


Introducem vasul intr-un alt vas umplut cu apa, pentru ca totul sa se coaca in bain-marie.
Punem totul la cuptor pentru 50 de minute, avand grija ca apa din oala sa nu fiarba, pentru ca atunci crema se branzeste. Daca apa incepe sa fiarba, mai completam cu apa rece.
Crema este gata atunci cand formeaza o crusta maronie frumoasa deasupra si se desprinde usor de pe marginile vasului.
O lasam sa se raceasca si apoi o rasturnam.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu