luni, 23 ianuarie 2012

Curcan umplut


 Nu imi imaginam ca un curcan poate sa iasa atat de bun si de putin fad, asa ca trebuie sa recunosc ca reteta asta pe care am tot schimbat-o s-a dovedit a fi o surpriza si pentru mine. Spun asta pentru ca am mai incercat si alte variante, nu foarte fericite din pacate, iar eu nu sunt o fana a pieptului de pui/curcan/ gaina.
Dupa pasaroiul din imagine am alergat ca apucatii inainte de Craciun si cantareste nu mai putin de 7 kg. Hudgeeee! Dar m-am gandit ca daca tot vine lumea in vizita, sa am si eu cu ce sa impresionez si sa ajunga mancarea pusa pe masa.


 Ingrediente:
1 curcan de cca 7 kg
120 g unt
240 ml vin alb
cateva fire de rozmarin
cateva fire de cimbru
foi de dafin
sare
piper

Pentru umplutura:
230 g ciuperci 
o mana buna de pesmet
230 g unt
430 ml supa pui
2 cepe mari
4 catei usturoi
1 carnat afumat
1 telina
1 morcov

In primul rand spalam bine curcanul si il curatam inclusiv pe interior. Apoi incepem sa-i pregatim umplutura.
Pentru asta trebuie sa spalam legumele si sa le tocam cubulete. Le sotam in unt 20 de minute, apoi adaugam si ciupercile taiate marunt si amestecam inca 5 minute.


La final vine si carnatul afumat si imbietor, pe care il punem tot cubulete peste legume si il lasam sa se inabuse putin, cca 10 minute. Turnam supa de pui peste si dam vasul la cuptor pana cand lichidul scade si legumele sunt aproape facute.


Cand umplutura este gata, punem pe foc cele 120 g de unt impreuna cu vinul alb si le amestecam pana cand untul se topeste si sosul scade putin. Frecam curcanul bine cu acest amestec. In mojar zdrobim sarea, piperul si ierburile. Frecam curcanul si cu acest amestec. O alta metoda extrem de buna este sa bagam usor mana pe sub pielea curcanul si sa o desprindem de pe carne. Apoi sa frecam pe sub pielea desprinsa cu unt aromatizat cu ierburi. Untul aromatizat se face extrem de usor. Il lasam sa ajunga la temperatura camerei si apoi il amestecam cu rozmarin, cimbru si salvie, tocate marunt.
Infigem cateva fire de rozmarin si la suprafata, in pielea curcanului.
Legam picioarele curcanului cu ata alimentara si incepem sa il umplem. Asezam umplutura in capatul dinspre gat al curcanului. In partea dinspre fund putem sa ii punem o lamaie si niste frunze de dafin.
Il bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade .Daca greutatea curcanului este de 4,5-6,5 kg, il lasam 40 de minute per kg. Daca greutatea este mai mare de 6,5 kg, atunci il lasam 35 de minute per kg.
In tot timpul asta verificam curcanul la fiecare 30 de minute si il stropim cu amestecul de vin din tava, ca sa nu se arda.


Cand este gata, este foarte important sa il lasam cca 30, 40 de minute sa se odihneasca, pana transam carnea. Punem tava undeva in bucatarie, acoperita cu folie de aluminiu. Daca vreti ca pilea sa fie si putin crocanta, atunci acoperiti carnea lejer, lasand aerul sa circule. Daca vreti o pile moale si zemoasa, acoperiti bine. 

Craciun fericit!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu