marți, 8 martie 2011

Ciorba de perisoare cu zeama de varza


Ciorba de perisoare cu zeama de varza murata este un alt yummy stuff marca buni. La noi in Ardeal, ciorba
de perisoare se acreste cu moare, adica cu zeama de varza murata si se drege cu smantana. Intotdeauna mi-a placut mai mult varianta asta, cu care am si crescut, decat cea fara smanatana si acrita cu bors. 

Ingrediente:
700 g carne tocata (amestec de curcan cu vita sau porc cu vita)
2 morcovi
2 pastarnaci
2 cepe
 4 linguri de orez
1 legatura de patrunjel,tocat marunt
150, 200 g de smantana
1 cana mare de zeama de varza
1 ou
sare
piper

1. Puneti apa la fiert intr-o oala incapatoare. Taiati morcovul in jumatate si procedati la fel si cu pastarnacul si o ceapa.

2. Intre timp pregatiti perisoarele. Eu am avut amestecul de carne tocata facut de bunica mea si pus direct la congelator, dar este foarte simplu de pregatit. Amestecati carnea tocata cu cealalta ceapa, tocata si daca vreti, calita putin, orezul spalat si scurs de apa, patrunjelul tocat si oul. Condimentati cu sare si piper si framantati bine cu mainile pana cand obtineti un amestec omogen.


3. Umeziti-va mainile cu apa rece si luati carne din compozitie. Formati bile in causul palmelor, mai mici decat o minge de ping pong. Incercati sa fie de aceeasi dimensiune, ca sa se fiarba la fel. Puneti-le deoparte pe o farfurie.


4. Dati apoi perisoarele prin faina si puneti-le la fiert cam dupa 20 de minute dupa ce ati pus zarzavatul. Lasati-le sa fiarba la foc mediu cca. 8-10 minute dupa ce s-au ridicat la suprafata. Cel mai bine este sa le  gustati, ca sa va asigurati ca sunt fierte.


5. La final turnati zeama de varza si lasati-o sa dea cateva clocote.
6. Dregeti ciorba cu smantana batuta cu un ou. Aici bunica m-a invatat un truc pentru ca smantana sa se dizolve frumos in ciorba. Ciorba trebuie lasata sa stea putin dupa ce opriti focul. In smanatana cu ou este bine sa puneti o ceasca de apa rece si sa amestecati. Apoi turnati vreo 2,3  polonice din ciorba peste ea, amestecati si abia apoi turnati-o in oala.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu