marți, 8 martie 2011

Profiterol


     Varianta de profiterol pe care am incercat-o de data asta este dupa reteta lui Gordon Ramsay. Gogosile se umplu cu inghetata de vanilie, preferabil facuta in casa si se servesc cu sos de caramel. Sunt foarte bune, chiar merita sa le incercati. Iar partea si mai buna este ca nu trebuie facute neaparat atunci cand vreti sa le mancati. Gogosile pot fi gongelate pana la o luna.

Ingrediente

Pentru gogosi:
50 g unt
60 g faina
2 oua batute
1 lingura zahar fin

Pentru umplutura:
300 ml inghetata de vanilie

Pentru sosul de caramel:
200 g zahar
2 linguri smantana pentru frisca
1 strop de coniac

Incepem cu gogosile. Punem untul intr-o cratita cu 150 ml de apa si un praf de sare si incalzim la foc mic pana cand se topeste.


Dam focul mai mare si fierbem compozitia.


Imediat cum incepe sa fiarba, trebuie sa turnam faina. Daca lasam prea mult apa sa fiarba, pierderea de lichid prin evaporare va dauna aluatului. Dupa ce turnam, batem repede pentru ca faina sa se amestece.


Batem amestecul bine, fara sa stingem focul, pana cand devine omogen si incepe sa se desprinda de pe marginea cratitei. Il turnam apoi intr-un vas si il lasam sa se raceasca.


Il batem apoi rapid cu un tel sau o lingura de lemn, adaugand ouale pe rand.


Ne oprim atunci cand aluatul este omogen si elastic si cade usor de pe lingura.


Punem aluatul intr-o punga de pariserie si formam mingiute de aluat pe o tava tapetata cu hartie de copt. Ne udam apoi degetul si le nivelam varfurile pentru a nu se arde in cuptor.


Un alt sfat pe care ni-l da Gordon este sa lipim colturile hartiei de copt cu putin aluat pentru a nu se ridica de pe tava in timpul coacerii. Introducem apoi tava la cuptor la 220 de grade pentru 10-15 minute, pana cand devin aurii si sunt tari. Scoatem apoi gogosile si le lasam sa se raceasca.


Cat se racesc gogosile, scoatem inghetata si o lasam 30 de minute la frigider ca sa se inmoaie putin. O punem apoi intr-o punga de patiserie, indesam varful in baza gogosii si pompam pana cand se umple de tot. Trebuie sa lucram repede pentru ca inghetata sa nu se topeasca. Apoi le bagam la congelator pana la servire.

Intre timp lucram la sosul de caramel, pentru care incalzim zaharul intr-o tigaie nonaderenta.


Il topim si amestecam pana cand se dizolva. Dam focul putin mai tare si fierbem pana cand obtinem un sos auriu, aproximativ 5 minute.


Lasam tigaia pe foc si adaugam cu grija smantana, amestecand pana cand obtinem un sos matasos. Adaugam coniacul si amestecam din nou. Turnam apoi peste gogosi si servim.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu