luni, 7 martie 2011

Tocanita de pui cum face bunica


    Nu stiu daca vreodata am mancat ceva mai gustos decat tocanita de pui facuta de bunica mea. Cel mai tare ma frapeaza simplitatea cu care o gateste si lipsa ingredientelor de tipul delikat, condimente la plic si alti ajutatori. Niciodata nu mi-am explicat cum de ii iese atat de buna, ce ii face ca sa aiba asa un gust... A se intelege ca bunica mea este ardeleanca si prin definitie tot ce gateste are un gust formidabil, dar aceasta tocanita atinge perfectiunea. Oricine i-a calcat pragul si i s-a pus in farfurie tocanita insotita de mamaliga aburinda si un pahar de tuica a mancat musai doua portii, a sters farfuria pana la ultima urma si a ajuns la aceeasi concluzie ca mine: ca este cea mai buna mancare ever.
    As putea sa va povestesc pana maine despre cat de buna e, dar mai bine va zic reteta.

Ingrediente:
o ceapa
4-6 pulpe de pui/ciocanele
o mana buna de pipote si inimi
pasta de ardei rosu

Calim ceapa in putin ulei, pana cand devine sticloasa.

Adaugam apoi pulpele si pipotele si le lasam sa se caleasca cateva minute, avand grija sa le intoarcem pe ambele parti.
Trebuie sa avem grija sa nu le prajim. Trebuie doar sa capete o culoare usor maronie.

Adaugam apoi o lingura de pasta de ardei, cu a carei reteta promit sa revin cat de curand. In principiu, este vorba de ardei gras rosu, dat prin masina de tocat, amestecat cu sare, dat apoi la fiert si pus la borcan. Este tot ce aveti nevoie pentru a da gust mancarii.

Amestecam si turnam apa peste, cat sa acopere carnea.
Aducem la fierbere, micsoram flacara si lasam tocana pe foc pana cand se fierbe carnea. In tot acest timp este important sa mai amestecam ca sa nu se prinda nimic de fundul cratitei.

Cand carnea este fiarta, trebuie sa dregem tocanita. Punem doua linguri de faina si putina apa rece intr-o cana si amestecam bine pana cand se formeaza o pasta. Este important sa nu punem apa multa, ca nu ne iasa ciorba in loc de pasta.

Adaugam apoi o lingura din sosul de tocana, amestecam si mai facem asa de doua trei ori. In felul acesta nu se vor forma cocoloase.

Punem apoi putin cate putin in tocana si amestecam bine ca sa nu se lipeasca. In momentul in care sosul incepe sa se ingroase, ne oprim. Mai lasam sa dea doua, trei clocote si asta e tot.

Se serveste cu mamaliga.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu