sâmbătă, 27 decembrie 2014

Sos pentru curcan


Am vazut reteta intr-o emisiune de Craciun de-a lui Jamie Oliver si am notat-o rapid, pentru ca un sos facut in felul asta, o sa fie un succes garantat. Si da, merita efortul, mai ales ca il puteti pregati cu cateva zile inainte sa faceti curcanul si sa il pastrati in frigider sau in congelator.

Ingrediente:
10 aripioare de pui
2 morcovi, taiati grosier
2 cepe, taiate in patru
5 frunze de dafin
5 frunze de salvie
4 crengute de rozmarin
2 bucati anason stelat
bacon
4 linguri de faina
ulei de masline
2 l apa fierbinte
100 ml smantana de gatit
sare
piper

Punem aripile de pui pe un fund de lemn si lovim oasele cu capatul unui sucitor. Da, suna ciudat, dar asta ajuta la eliberarea mai multor arome. Asezam legumele, ierburile, anasonul si baconul intr-o tava. Deasupra lor, aripile de pui. Stropim totul cu ulei de masline, asezonam cu sare si piper si amestecam pentru omogenizare. Bagam tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 1 ora.


Scoatem tava din cuptor si o punem pe aragaz la foc mic. Ne folosim de zdrobitorul de cartofi ca sa zdrobim ce este in tava. Trebuie sa apasam bine si sa avem grija sa razuim si ce s-a depus pe fundul tavii.

 

Adaugam treptat faina, amestecand de fiecare data. Turnam cei 2 litri de apa fierbinte, marim flacara si lasam totul sa fiarba 10 minute. Dupa 10 minute, micsoram flacara si mai lasam sosul sa fiarba 20 de minute, amestecand din cand in cand. Strecuram totul prin sita si ne folosim de o lingura ca sa pasam legumele ramase. Vor da consistenta sosului.


In ziua in care il servim, il punem la incalzit intr-o tigaie. Adaugam si cateva linguri din zeama lasata in tava de curcan, plus cele 100 ml de smantana si amestecam. Il lasam sa dea un clocot, apoi il putem servi.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu