joi, 18 octombrie 2012

Zacusca



Am mancat multe feluri de zacusca si este clar ca la fiecare persoana, exista o alta reteta, dar tot cea facuta de bunica mi se pare cea mai buna. Nu este grea, nici uleioasa, proportiile de legume sunt exact cum trebuie sa fie...eu zic sa mergeti pe mana mea.

Ingrediente:
5 kg vinete coapte
3 kg gogosari
2 kg ceapa
1 kg ulei
1 kg bulion
1 plic conservant
2,3 linguri zahar
piper boabe
sare dupa gust

 Este o munca destul de laborioasa. Pregatiti-va sa pierdeti o zi, mai ales daca nu aveti vinetele gata coapte sau bulionul facut. Eu folosesc bulion facut in casa, dupa reteta alor mei, dar daca nu aveti si va cumparati din supermaket, gustati-l sa va asigurati ca nu este prea acrisor. Daca are un gust pronuntat de rosii si este acrisor, puneti un pic de zahar in el, pentru ca altfel zacusca nu va iesi la fel de buna.
Daca trebuie sa va coaceti vinetele, e mai bine sa o faceti cu o zi inainte.


Ele trebuie curatate si tocate bine.


 Acestea fiind spuse, taiem gogosarul in 4 sau in 6 si il dam prin masina de tocat carne

 dupa care il punem deoparte pana cand ii vine randul sa ajunga in oala.


Taiem ceapa in 6 bucati si o calim putin in intreaga cantitate de ulei, intr-o oala incapatoare si destulde adanca. Nu trebuie sa o lasam prea mult, ca sa nu fie zacusca prea grea.

Turnam pasta de gogosari peste ceapa, cu tot cu zeama lasata in urma datului prin masina si amestecam putin cat sa se incorporeze, apoi punem si vinetele.


Din acest moment trebuie sa lasam totul sa fiarba la foc mic, amestecand tot timpul. Si da, chiar vreau sa spun tot timpul, pentru ca se lipeste extrem de usor de fundul oalei si daca a apucat sa prinda putin gust de ars, deja s-a compromis intreaga operatiune. Am facut febra musculara la ambele maini:)) , asa ca va sugerez sa mai aveti pe cineva prin preajma cu care sa mai faceti schimb.
Si inca ceva. Feriti-va fata pentru ca in stadiul acesta viitoarea zacusca improasca destul de mult. Mie mi-a sarit direct pe obraz si este foooartee fierbinte, trust me.

Treaba cu amestecatul ar trebui sa dureze cam 1 ora, pana cand capata o consistenta pastoasa. Acum este momentul sa adaugam bulionul, zaharul, piperul boabe si sarea.


Amestecam bine si o lasam sa fiarba in continuare, tot la foc mic, pana cand scade lichidul.


La final punem conservantul, mai amestecam bine inca o data si oprim focul.
Zacusca se toarna in borcane cat inca este fierbinte, fara sa punem insa capacul.

Asteptam pana cand zacusca prinde un fel de pojghita deasupra si abia atunci capsam borcanele. Capacele trebuie sa fie perfect uscate, pentru ca daca abia le-ati spalat si mai au apa pe ele, o sa mucezeasca zacusca. Borcanele se pun apoi intr-o oala larga cu o carpa pe fund si se mai fierb inca 30 de minute.

Dupa, se pun unele langa altele intre niste paturici sau perne, se acopera bine si se lasa sa stea asa pana a doua zi.
Cam asta a ramas din intreaga oala. Mi-au iesit 14 borcane.


Spor la treaba si mai ales la degustat!!


miercuri, 17 octombrie 2012

Placinta dobrogeana


Am facut placinta dobrogeana pentru ca m-am saturat sa o fugaresc si ea sa nu se arate:) Liviu al meu e constantean, a crescut cu asa ceva si pentru el este placinta sublima, perfecta, the one and only. Problema este ca de fiecare data cand cand ajungem acasa, ma ia la plimbare prin Constanta in cautare de placinta si nu stiu cum se face ca niciodata nu gasim. Nu pentru ca nu ar exista, ci pentru ca se consuma in cantitati industriale. Asa ca m-am decis sa pun capat suferintei si sa fac eu acasa.

Ingrediente:
1 pachet foi subtiri de placinta
500 g branza sarata combinata cu branza de vaci (sau nu)
600 g smantana
5 oua
1 pachet unt

Nici nu vreau sa ma gandesc cate calorii are, acum ca am insirat ingredientele, dar trebuie sa recunosc ca e buna rau.
Pentru inceput amestecam branza cu 300 g de smantana.


Topim untul pe care il vom folosi la uns foile de placinta. In felul asta devin moi si raman extrem de pufoase si de bune in urma coacerii. Ca atare, luam fiecare foaie de placinta in parte, o intindem pe o folie sau pe ceva de care sa nu se lipeasca si o ungem cu unt folosind o pensula de silicon. La cele cu par riscam sa ramana cate un fir lipit si nu e o treaba foarte placuta sa te trezesti cu el in gura dupa.


Ma scuzati pentru pozele mai intunecate, dar operatiunea se petrecea tarziu:) O sa le inlocuiesc cu proxima ocazie. Bun.. dupa ce am uns bine foaia cu unt topit, punem amestecul de branza si smantana peste si il intindem bine pe toata suprafata aluatului.


Rulam foaia pana cand obtinem un sul si o punem intr-o tava mai lunga. Continuam asa cu fiecare.


Separat amestecam cu mixerul ouale si cele 300g de smanatana ramase pana cand obtinem o crema subtire si fina.


Inainte sa turnam crema peste placinta din tava, mai ungem o data "sulurile" cu unt topit si le perforam din loc in loc cu o furculita. Ca final touch, turnam peste ele crema de ou si smantana.

 

Punem placinta la cuptor, la 180 de grade in jur de 40, 45 de minute, timp in care o verificam din cand in cand sa nu se arda. Daca se rumeneste mai tare pe o parte si pe cealalta nu, la jumatatea timpului de coacere sucim tava.

Cam asta este tot. Liviu a spus ca are gustul placintei pe care o stie..deci e bine.


Pofta buna!

Gogosari murati


De curand am fost in vizita la bunicii mei la Targu Mures. Am prins exact perioada de pus pe iarna muraturi, zacusca si tot felul de bunatati pe care la 85 de ani inca au grija sa le faca. Nu pot sa nu ma gandesc de fiecare data cat de norocoasa sunt ca am niste bunici ca ei, ca datorita lor am avut cea mai fericita si lipsita de griji copilarie.

Anul asta am ajutat si eu la pus pe iarna. A fost tur de forta, dar au iesit multe, multe borcane cu de toate.
Pentru gogosar cantitatile variaza in functie de marimea borcanului. La un borcan de 1 l, intra cam 1kg, 1 kg 200 de gogosar.


Borcan 1 l           Borcan 2 l        Borcan 8 l
100 ml otet            200 ml otet         800 ml otet
200 ml apa            400 ml apa          1,600 ml apa
50 g zahar          100 g zahar       400 g zahar
10 g sare              20 g sare           80 g sare

 Cantitatile se multiplica in functie de borcan, ca in exemplele pe care vi le-am dat mai sus. Reteta este evident una specific ardeleneasca, in care se pune zahar si in muraturi:). Deci gustul final nu este sarat ca a muraturilor in saramura si nici dulceag ciudat ca al celor bulgaresti. Dupa mine e numa cum trebuie sa fie.

Pentru inceput spalam bine gogosarul, il taiem in patru si il curatam de seminte si de venele albe care pot fi iuti.


Dupa ce am terminat, il punem la fiert intr-o oala mare, intr-un amestec facut din apa, otet, sare si zahar in cantitatile scrise mai sus, la care adaugam boabe de piper si foi de dafin, in functie de gusturile fiecaruia si 1/2 pachet de conservant.


Gogosarul nu trebuie lasat sa fiarba de tot, pana in punctul in care sa se inmoaie, ci pana cand este putin inmuiat, dar cu o consistenta carnoasa.

Il scoatem apoi intr-un vas si il lasam sa se odihneasca putin, timp in care pregatim borcanele care trebuie sa fie foarte curate. Spalati-le bine chiar daca le-ati cumparat in tipla si nu le-ati folosit niciodata.
 

Incepem sa asezam gogosarul in borcane, fara sa-l indesam si turnam peste el zeama in care a fiert pana cand se umple borcanul. Zeama trebuie sa fie fierbinte. Daca se intampla sa scada pana cand terminam toate borcanele, mai completam pana cand ajunge aproape de gura borcanului.


Capsam borcanele si le punem in camara sau intr-un loc ferit de caldura si umezeala.
 


Pofta buna!

marți, 16 octombrie 2012

Slana cu ceapa si gogosar

Se poate ceva mai bine de atat???

Hot dog


Nu stiu daca si voua vi se intampla asta, dar cand se apropie sfarsitul saptamanii prin frigiderul meu incepe sa bata vantul. Mereu ramane doar cate un borcan desfacut si consumat pe jumate sau doua felii de salam din toata tipla, asta ca sa nu mai zic de galetusa de smantana care mai are doar o lingura, doua pe fund...ma rog, chestii din care poti face rapid o salata. Sau niste paste aglio, olio e peperoncino. Sau un sandwich croque madame cu cartofi prajiti. In caz ca nu mai aveti nici lucruri uitate si nici chef sa mergeti la magazinul din cartier cand oricum vine weekendul si urmeaza cumparaturi serioase, incercati un hot dog.

Ingrediente:
chifle de hot dog
crenvusti 
ceapa crispy
ketchup/mustar 

Noi suntem fani crenvusti Wuddy. Sunt lungi exact cat trebuie pentru chifle, nu se crapa cand ii fierbi pentru ca au o taietura fina pe lung si sunt suficient de carnosi cat sa nu trebuiasca sa pui doi ca sa-ti ajunga.
Sectionam chifla pe lung, asezam Wuddy-ul pe ea, presaram niste crispy onion (credeti-ma este foooarte buna combinatia asta), ketchup sau mustar sau ce sos vrem si gata.

Pofta buna!

Gyros


Duminica au venit in vizita finii. Ma amuza tare sa le spun asa, pentru ca Elena imi e prietena de pe vremea facultatii cand imparteam sandwichurile si vopseam noaptea dupa servici peretii sarmanului om care imi inchiriase apartamentul. Old times, but good times. Ma rog, cert este ca la vremea aia nu mi-as fi imaginat ca o sa fim amandoua maritate, ca o sa-mi pupe mana la biserica:))sau ca o sa-mi apara cu borcane de zacusca de la Pitesti la usa pentru ca sunt "za nasa":)). Dar asa a facut mititica, iar eu le-am facut gyros.

Ingrediente
Pentru carne:
500 g carne de porc fara grasime
2 lingurite oregano
2 linguri paprika
2 linguri ulei de masline
4 catei de usturoi feliati subtire
sucul de la o lamaie
piper
sare

Pentru tzatziki:
400,500 g iaurt grecesc 
4 castraveti 
1 lingura ulei de masline
4 catei de usturoi
4,5 frunze de menta
sare

Pentru servit:
tortillas de malai
branza feta
ardei gras rosu/rosie
ceapa

Nu este deloc complicat sa faci gyros. E adevarat ca operatiunea se intinde pe mai multe ore, dar daca sunteti intr-o zi de weekend si afara e frig (cum am patit eu), puteti pune carnea la marinat intre un film si un pahar de vin si cand se instaleaza foamea sa va faceti gyrosul in ce combinatie va place.
Dupa cum spuneam, procesul incepe cu marinarea carnurilor. In mod normal gyrosul se face cu carne de miel, dar eu am luat de porc. Este bine sa alegeti o carne fara grasime pentru ca rezultatul nu va fi foarte yummy.
Pentru marinata amestecam intr-un bol uleiul de masline, sucul de lamaie, oregano, paprika si feliile de usturoi. Sare si piper dupa cum crede fiecare. Turnam compozitia peste carnea de porc, o masam bine si o lasam sa stea la frigider 2, 3 ore.
Cand o scoatem e bine sa o lasam sa stea cateva minute inainte sa o feliem. Feliile trebuie sa fie subtiri. Le punem apoi intr-o tigaie cu putin ulei de masline si le lasam sa se patrunda bine pe ambele parti.


La fel de usor este si cu tzatzikiul, pentru care punem intr-un bol iaurtul. Sa nu luati iaurt degresat, pentru ca nu mai are nici un farmec. E ca si cand iti comanzi dublu cheese si cola light:) Peste iaurt punem castravetii curatati si taiati in cubulete mici, cateii de usturoi, zdrobiti, uleiul de masline, menta si sare dupa gust. Amestecam cu o lingura si e gata.


Acum mai trebuie doar sa incalzim putin foile de tortilla intr-o tigaie, pe ambele parti si putem sa trecem la fapte!
Ungem tortilla cu o lingura buna de tzatziki, punem carne peste, cateva cubulete de branza feta, niste feliute de ardei, ceapa daca vrem, o infasuram si ..


 pofta buna!






sâmbătă, 6 octombrie 2012

Cassoulet cu pui, porc si fasole alba


Cassoulet este un fel de confort food al francezilor, o mancare pe care o poti gasi si la conserva in mai toate supermarketurile lor. Originar din sudul Frantei, acest fel se prepara cu fasole alba uscata si o combinatie de mai multe carnuri: carnati, porc si rata/gasca/miel/confit de rata, variatiunile pe tema si cantitatile de carne provenind de la preferintele fiecarei regiuni.
Eu am facut un cassoulet cu porc si pui care a iesit absolut delicios.

Ingrediente:
300 g fasole alba uscata
500 g burta de porc, cu putina grasime
8 ciocanele de pui
4 carnati de porc, subtiri
1 lingura ulei de masline
400 g rosii taiate la conserva
500 ml supa de pui
125 ml vin alb
1 lingurita cimbru
1 praz
1 morcov mare
1 ceapa mare
250 g pesmet
50 g unt
putin patrunjel tocat


Fasolea trebuie pusa in apa de cu o seara inainte. Daca uitati si nu mai vreti sa amanati masa, lasati-o macar 3 ore inainte sa va apucati de treaba.
Punem uleiul intr-o tigaie adanca si apoi calim carnea, pe rand, pana cand capata o usoara culoare maronie. Nu trebuie sa o prajim.


Nu trebuie sa aglomeram tigaia, pentru a lasa loc carnurilor sa se patrunda bine si sa se maroneasca pe toate partile.


Cand carnea s-a facut, o scoatem si o punem deoparte si calim in uleiul si sucurile ramase in tigaie ceapa, morcovul si prazul taiate cubulete. Punem si cimbrul deasupra.


Le lasam pana cand ceapa se inmoaie putin, apoi turnam vinul si mai lasam legumele 5 minute la foc mic, amestecand din cand in cand. Adaugam apoi carnea, rosiile, fasolea si supa,acoperim tava si punem totul la cuptor pentru 40 de minute.


Intre timp amestecam cu mixerul untul cu pesmetul si patrunjelul tocat.


Presaram amestecul obtinut peste mancare, dupa ce au trecut cele 40 de minute de stat la cuptor si mai lasam totul inca 40 de minute sau pana cand carnea este bine patrunsa.


Pofta buna!





Tajine de vita si couscous cu masline



Concediul de vara asta a inceput cu o escala de o zi in Doha, un oras destul de artificial si industrializat in care nu poti face mare lucru si unde poti incerca adevarata mancare traditionala doar daca vizitezi souk-ul, piata lor. Asta am facut si noi, din nefericire abia seara pentru ca am nimerit in timpul ramadanului:) Cert este ca am dat peste un restaurant care servea un tajine cu vita, lamai murate si masline, de te lingeai  pe degete. N-am gasit eu lamai murate la noi, dar am incercat o alta reteta si a iesit excelenta.


Ingrediente
Pentru tajine:
1 kg carne de vita, taiata cubulete
1 ceapa rosie mare
1 ceapa alba mare
1 lingurita piper negru
1 lingurita scortisoara
3 linguri ulei de masline
1/2 lingurita ghimbir pudra
50 g unt, taiat cubulete
o conserva de 420 g rosii taiate
500 ml apa
80 g migdale coapte, fara coaja

Pentru couscous:
couscous
supa de pui
30 g unt
o mana masline negre
o legatura patrunjel

Amestecam intr-un bol ceapa tocata, uleiul de masline, piperul, scortisoara si ghimbirul.


Dupa ce le-am amestecam bine, punem si carnea in bol si o tavalim prin marinata pana cand este acoperita peste tot.


Punem apoi carnea intr-o tigaie adanca si larga(asta daca nu avem vas special tajine), inpreuna cu untul, rosiile, apa si migdalele si aducem totul la fierbere.


Lasam totul sa fiarba acoperit, la foc mic, cca. 1 ora si jumatate si inca 30 de minute dupa, fara capac.

In timpul asta ne putem ocupa de couscous, care se face extrem de simplu. Turnam supa fierbinte peste couscous, adaugam si untul si lasam totul sa stea acoperit in jur de 10 minute. Couscousul ar trebui sa absoarba toata supa, sa se umfle si sa fie moale si yummy. Il amestecam poi cu patrunjelul tocat si cu maslinele si asta e tot. Il mancam cu tajine.

Pofta buna!