luni, 26 mai 2014

Fish pie


Reteta am incercat-o tot pentru bunicii mei, care sunt fani peste. Am luat-o din cartea Ultimate Cookery Course a lui Gordon Ramsay, dar am renuntat la fructele de mare pe care bunicii mei sigur nu le-ar fi agreat. Asta m-a obligat sa maresc cantitatea de cod si somon, pentru ca totusi sa fie fish pie, nu cartofi si ceva sos pie. In plus fata de ce veti vedea mai jos, reteta originala contine si scoici si creveti.


Ingrediente
Pentru peste si sos:
550 g cod
250 g somon file
200 ml lapte
250 ml supa de legume
4 linguri smantana de gatit
3 linguri faina
40 g unt
1 ceapa
2 lingurite cimbru uscat sau o crenguta proaspata
jumatate de legatura patrunjel tocat
zeama de la o lamaie
sare
piper

Pentru toppingul de cartofi:
700 g cartofi
70 g unt
50 ml lapte cald
2 oua
branza cheddar (optional)


1. Incepem cu toppingul, pentru care curatam cartofii si ii taiem cuburi, apoi ii punem la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierti ii scurgem de apa si ii zdrobim ca pentru piure. Adaugam apoi untul si laptele cald si amestecam pana cand acestea se incorporeaza.

Lasam cartofii sa se raceasca putin, apoi adaugam si incorporam ouale.

Condimentam cu putina sare si lasam catofii deoparte.

2. Tocam ceapa pentru sos si o calim in putin ulei de masline si unt, impreuna cu cimbrul.


Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam faina, amestecam si le lasam la foc mic cca 1 minut.


Turnam treptat supa de legume, amestecand cu o lingura de lemn, pana cand obtinem un sos cremos. Apoi incorporam si laptele si lasam sosul sa dea cateva clocote.


Condimentam, adaugam smantana lichida si patrunjelul tocat si gata sosul, pe care il punem deoparte.


3. Spalam bine pestele si il verificam sa nu aiba oase.


Il taiem in cuburi mai mari si il asezam intr-o tava. Condimentam cu sare si piper si stoarcem uniform peste el zeama de la o lamaie.


4. Turnam sosul peste peste.


Apoi finisam cu stratul de cartofi, pe care il intindem uniform. Optional putem presara si niste branza Cheddar.


Punem tava in cuptorul preincalzit si o lasam 10 minute la 200 de grade. Apoi reducem temperatura la 180 de grade si mai coacem totul inca 20 de minute.

Pofta buna!

2 comentarii: