luni, 24 februarie 2014

Varza murata cu hribi sau pleurotus


Matusa mea pune la murat varza cu ghebe. Credeti-ma, este absolut delicioasa si mult mai simplu de pus la murat decat varza la butoi, pentru ca nu necesita atata cautat in coarne. Merge si cu ghebe, mai ales daca aveti drum pe la padure in vreun weekend si le culegeti proaspete. Daca nu, merge foarte bine si cu pleurotus.
Cantitatile le facem dupa gust, adica cat de multe ciuperci vreti sa simtiti in varza. Si lucrurile stau foarte simplu. Tocam marunt, marunt varza si o indesam in borcan. Trebuie apasat ca sa se indese cat de bine si sa nu ramana aer. Apoi punem un rand de ciuperci fierte in prealabil 5, 10 minute si tot asa pana cand umplem borcanul. Il acoperim cu o farfurie si il asezam intr-un vas mai mare undeva in bucatarie, pentru ca in aceasta prima faza nu este necesar sa stea in loc racoros..
Dupa cateva zile cand se opreste fermentarea, facem o saramura, ca sa completam lichidul din borcan. Saramura inseamna 1 l de apa amestecat cu 1 lingura de sare neiodata. Varza trebuie sa fie total acoperita de lichid.
Acum ca am umplut borcanul, il capsam si il punem la rece. Si asta e tot. Varza murata super simplu si gata de mancat in doua saptamani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu