miercuri, 12 decembrie 2012

Hong Kong, III



In cazul in care credeati ca asta a fost tot ce puteti vedea in Hong Kong, ei bine nu. Imprejurimile sunt locuri extrem de peacefull, cu sate pescaresti, temple, rezervatii naturale, plaje linistite si cele mai bune fructe de mare.
Daca vreti sa fugiti o zi de nebunia din oras, va recomand o vizita pe insula Lantau, la statuia Marelui Buddha de la Manastirea Po Lin. Luati metroul pana in Tung Chung si de acolo telefericul Ngong Ping care te urca pana pe varful insulei, la statuie.


Statuia de 26 m a lui Buddha a fost construita din 202 bucati intr-o turnatorie din Nanjing, la sfarsitul anilor '80. Potecile inguste si abrupte prin padure exista si acum, traseul de cateva ore fiind inca practicat de doritorii de drumetii.
Eu recunosc ca am mers pe varianta comonda de teleferic, mai ales ca pe parcursul drumului de 6 km pana pe inaltimile platoului, te poti bucura de o priveliste superba asupra Marii Chinei de Sud si a varfurilor insulei.
Telefericul te lasa in satul tematic Ngong Ping (o reproducere a unui sat chinezesc), plin cu magazine de suveniruri si restaurante. Suveniruri luati, pentru ca nu veti gasi ceva similar in Hong Kong, insa nu mancati acolo. Preturile sunt nejustificat de mari pentru servirea si mancarea pe care o ofera. Noi am facut greseala asta. Am mancat roasted goose


si sliced beff, cantonese style


Nu a fost rau, dar nu se compara deloc cu mancarea din oras si mai platesti si triplu. Deci nu! Daca nu mai puteti de foame, mai bine asteptati sa iesiti din sat si o sa dati de o multime de tarabe cu frigarui de peste si alte bunatati.
Nu realizezi cat de linistitor si de frumos poate sa fie pana cand nu ajungi in platoul de dinaintea manastirii. Ai senzatia ca nu esti in Hong Kong, ca esti in alta lume. Se aud doar incantatiile calugarilor, iar privelistea este breath taking.


Statuia lui Buddha nu se lasa insa usor de cucerit. Dupa drumul cu telefericul, mersul pe jos, va asteapta un urcus de 400 de trepte.


De jurul imprejurul lui Buddha sunt sase statui bodhisattva lucrate in bronz, fiecare oferindu-i daruri.


Nu plecati fara sa vizitati si manastirea Po Lin.

Templul principal este ornamentat cu tot felul de sculpturi in lemn, statui aurite, flori, ofrande

si lampioane colorate atarnand din tavane. 


Luati-o apoi pe cararea din spatele manastirii, pe drumul ceaiului care te afunda in padure, pana la la Wisdom Path, locul de meditatie al calugarilor. S-ar putea sa fiti obositi si sa nu mai aveti chef, dar faceti un efort pentru ca o sa merite din plin.

Daca nu s-a lasat seara, intoarceti-va cu autobuzul si faceti un popas in satul pescaresc Tai O.
Destul de aproape gasiti si Disneylandul, cu 4 zone tematice, una fiind special construita pentru Hong Kong. Grizzly Gulch. Ajungeti acolo luand trenul cu ferestre in forma de urechi de Mickey:) Biletul puteti sa-l cumparati si de la punctul lor din Central Station. O sa evitati o coada uriasa.

Daca nu tineti neaparat sa pierdeti o zi la Disney, puteti incerca la Ocean Park. Cumparati-va biletul de la orice magazin 7eleven din oras. Aceeasi poveste...evitati o coada interminabila acolo. Ocean Parkul merita vazut pentru ca este gandit si pentru adulti. Sunt 80 de hectare de teren in care o sa vedeti imbinate parc de distractii, localuri, gradina zoologica, botanica si oceanarium. Puteti hrani focile sau chiar inota cu ele, daca platiti bineinteles. In Ocean o sa pierdeti aproape o zi, dar sunt si multe locuri in care sa va reincarcati bateriile....mancand. Mai multe terase gasiti in zona dedicata vechiului Hong Kong, in care sunt reproduse cladirile si pietele de altadata. Si mai trebuie precizat ca parcul este construit pe doua "insule". Pentru a ajunge dintr-o parte in cealalta, trebuie sa calatoresti cu telefericul. Sau pe sub apa.Noi am traversat cu telefericul imediat cum am intrat in parc si ne-am intors pe sub apa, lasand la final "insula" pe unde se intra in parc.
De acolo luati autobuzul pana in Aberdeen, un vechi satuc de pescari vizitat des de pirati pana la venirea colonistilor britanici. Astazi e intesat de blocuri, dar in port puteti vizita piata de peste sau va puteti tocmi cu un localnic sa va plimbe cu barca.


Luati un pranz cu peste proaspat prins dimineata si cu fructe de mare. Hong kongolezii recomanda zona, dar iti spun si sa eviti celebrul restaurant plutitor Jumbo, datorita preturilor mult prea piperate si a mancarii nu neaparat la fel de bune ca pe la micile bodegute:).

Revenind la Ocean Park, pot sa va spun ca merita drumul. Este un parc tematic, doar ca mult mai mare, o combinatie intre gradina zoologica, aquarium si parc de distractii cu tot felul de montagne russe-uri si alte nebunii in care te poti da. Eu am fost fericita ca existau ursi panda, inclusiv cei rosii pitici, foci, delfini si alte animale pupacibile in bot:)
Mi-a placut ca Ocean Parkul a fost gandit si pentru adulti, ai multe restaurante unde poti manca, plus o zona dedicata vechiului Hong Kong, in care sunt reproduse cladirile si pietele de altadata. Parcul e construit pe doua "insule". Pentru a ajunge pe cealalta parte trebuie sa calatoresti cu telefericul. Sau pe sub apa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu