marți, 11 decembrie 2012

Hong Kong, II


Kowloon


Daca pe insula, in Central totul iti spune metropola cocheta, cu oameni parfumati si dichisiti, cu strazi curate, Kowloonul este intruchiparea perfecta a unui furnicar, un mix intre hoteluri luxoase si magazine selecte in Tsim Sha Tsui in port si o doza soc de haos, de tarabe cu genuine fakes si vanzatori agasanti in Mong Kok.
Este partea Hong Kongului locuita de imigranti chinezi veniti la munca de jos, care-si imping din zorii zilei carucioarele intesate si gata sa se prabuseasca pe langa ei, de firme luminoase cat vezi cu ochii, de blocuri inghesuite si afumate, mancare si haos.


Aceasta peninsula de nici 48 km patrati este unul dintre cele mai aglomerate locuri de pe planeta, dar in mod definitiv are farmecul ei aparte.


In Kowloon puteti ajunge luand metroul, autobuzul, taxiul sau feribotul. Calatoria cu feribotul este insa un must, mai ales pentru perspectiva asupra a tot ce inseamna Hong Kongul cu cele doua "maluri" ale sale. Star Ferry-ul se ia din Central, din districtul Wan Chai, o calatorie insemand in jur de 2,20 HK$. Aceste ambarcatiuni butucanoase au inceput sa functioneze acum mai bine de o suta de ani si in prezent strabat portul Victoria de 450 de ori pe zi, fiind si un mijloc de transport pentru navestistii care lucreaza pe celalalt mal.

Noi ne-am bulibasit putin cu vizitatul dimineata, asa ca va recomand sa luati metroul pana la statia Prince Edward si sa incepeti plimbarea de sus in jos, ca sa zic asa, din zona pietelor in aer liber din Mong Kok. In zona Prince Edward gasiti Piata de flori si Gradina de pasari. Nu stiu daca sunteti amatori, dar merita drumul pana acolo macar pentru atmosfera. Tot aici este si cartierul bordelurilor, if you fancy:). Mai in jos, aproape de Nathan Road, pe Tung Choi Street ambele laturi ale strazii sunt ocupate de zeci de magazinase unde se vand pestisori aurii. Zona este cunoscuta sub denumirea de Goldfih Market si are succes pentru ca in Hong Kong nu exista casa fara un acvariu. Localnicii cred ca pestii aurii aduc noroc si calm.


Mergeti in jos, de-a lungul strazii si o sa dati de Ladies Market, o zona pe care nu trebuie sa o ratati, macar pentru spectacolul viu pe care il ofera.


Este cea mai mare zona de "magazine" in aer liber, plina de tarabe cu genuine fakes, de culoare, de vanzatori pregatiti de targuiala, de chinezarii si haos. Va sugerez sa o luati incet la pas, sa va pierdeti prin multime, pe stradute si sa nu plecati fara un kitch. Cat de mic.


Mong Kokul este si o zona plina de dai pai dong-uri, reastaurante cu mesele asezate pe trotuar, de multe ori la interesctia strazilor. Opriti-va sa mancati ceva, beti o bere sau daca nu, luati-va macar un snack de la tarabele de pe strazi.


Incercati curry fish meat balls sau pork meat balls, caracatita la gratar, intestine de pui, legume umplute cu peste,tofu sau fructe de mare.


Coborand pe Nathan Road, o sa dati de Temple Street, o zona inchisa traficului dupa-amiaza, in care se produce o adevarat migratie de vanzatori.


Pe langa chilipiruri, pijamale de matase, electronice si tot felul, gasiti si muuulta mancare. Seara toata lumea se aduna sa-si ia cina aici, bordurile strazii sunt pline de muzicieni, prezicatori de viitor, localnici care joaca sah. Daca nu reusiti sa ajungeti seara, dati o raita in timpul zilei prin piata in aer liber.
Gasiti orice. De la ciuperci si tot felul de chestii uscate


la condimente de tot felul, paste sau chestii preserved,


peste de toate felurile si fructe de mare, proaspete

sau uscate..


halci de carne taiate de macelar in fata ta


si fructe. Inclusiv imputitul durian.


Si daca tot esti in zona, n-ar strica o bratara de jad sau o pereche de cercelusi de la Jade Market. Mai ales ca te poti targui. Trebuie sa recunosc insa ca mesele pline de amulete, coliere, margele si statuete de jad iti iau ochii. Chinezii cred ca jadul are puteri tamaduitoare, asa ca rau n-o face. Pentru fildes sau mah-jongg, pravaliile din Canton Road sunt locul potrivit.
Plimbarea pe Nathan Road o sa se cam apropie de final, o data cu apropierea de Tsim Sha Tsui. Aceasta parte a bulevardului este ticsita de magazine si este probabil una dintre cele mai celebre zone ale Hong Kongului. O sa te trezesti pierdut in avalansa de oameni, mergand pe strada o data cu valul, ametit de firmele luminoase si stralucirea vitrinelor, de marfurile de toate tipurile, agasat de vanzatori cu tot felul de promotii. Este foarte greu sa nu-ti pierzi capul cheltuind tot ce ai la tine.

Insa orice ar fi, evitati magazinele cu firme prea luminoase sau care nu afiseaza preturile in vitrina. Zona este recunoscuta pentru tepari. Ignorati si vanzatorii de genuine fake, de electronice la super preturi sau mai stiu eu ce gogosi pentru ca nu au nici cea mai mica jena in a tepui turistii. Daca faceti greseala sa-i refuzati zambind, crezand in sinea voastra ca sunteti niste politicosi, teapa. Nu mai scapati de ei. Te acosteaza si daca furi o secunda cu coada ochiului cand indianul tipa disperat in dreptul tau ca iti face nus ce costum din nus ce lana pe loc, nu mai ai scapare pur si simplu. Se va tine dupa tine cateva minute. Metoda sigura sa scapati de ei, este sa ii ignorati total. E usor sa-i identifici de la distanta, asa ca treceti pe langa ei ignorandu-i. Daca au vreo intentie, dati din mana ca nu, dar atat.

Coborati pe strada si dintr-o data o sa va treziti ca ati trecut din zona cu blocuri muncitoresti in partea glam a Tsim Sha Tsui, cu malluri, cu branduri de lux si restaurante de tot felul.


Iesiti in Salisbury Road sa vedeti 1881 Heritage, punctul din care vechii colonistii britanici porneau in calatorii pe mare.


Vechiul hotel este acum spatiu pentru unele dintre cele mai luxoase branduri.


Putin mai in fata, se afla piateta Clock Tower. Este turnul fostei gari construit in 1915 si tot ce a mai ramas din calea ferata construita pentru a duce oficialii britanici la Londra pe directia trans- siberiana. Din parcul amplasat in jurul lui puteti vedea seara spectacolul Symphony of Lights. V-as sugera sa nu il ratati si sa va ocupati din timp un loc. Incepe seara la 20.00 fix, ora locala si dureaza fix 14 minute. La spectacol "participa" cu jocuri de lumini, marea parte a cladirilor celebre si inalte din Hong Kong.

Daca ati ajuns cu ceva vreme inainte de ora 20.00, o sa gasitit mai in sus de-a lungul apei, pe Salisbury Road, (ca sa vedeti tot ce se poate vedea in Kowloon) the Avenue of Stars, o promenada dedicata starurilor asiatice. Cea mai pozata este poate statuia lui Bruce Lee.


Incheiati ziua intorcandu-va la spectacolul de lumini si muzica din piata turnului. Poate ca vi se pare stupid sa stai sa te uiti 14 minute la un joc de lumini pe muzica, oferit de cladirile orasului, dar oricat de stupid ar parea, este foarte misto.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu