luni, 26 martie 2012

Bratwursti, salata de cartofi si onion rings



German style sunday ...late brunch, sa zicem.Super rapid, perfect pentru o dupa amiaza lenesa pe canapea la film sau o intalnire cu prietenii.

Ingrediente:
6 bratwursti
6, 7 cartofi
sos de maioneza
castraveti murati
patrunjel
1 ceapa mare
300 g faina
300 ml apa minerala
boia dulce
1 ou

Treburile sunt foarte simple. Spalam cartofii, ii curatam si ii taiem cuburi mai mari. Ii punem la fiert pentru 15-20 de minute, ii scurgem de apa, ii condimentam si apoi ii amestecam cu sos de maioneza dupa gust si patrunjel proaspat.

Bratwurstii ii taiem in jumatate, pe lungime si ii prajim in unt pe ambele parti pana cand capata o culoare maronie frumoasa.


Cat timp se prajesc bratwurstii, pregatim repede aluatul pentru onion rings, din 300 g faina, un ou, boia dulce si 300 ml apa minerala.


Amestecam totul cu telul pana cand scapam de cocoloasele formate. Taiem o ceapa mare in felii groase


pe care le impingem cu degetul ca sa obtinem cerculete, cerculete. Le punem in aluat si apoi le prajim 2, 3 minute in baie de ulei.


Le asezam langa bratwursti


cu salata de cartofi langa, castraveti murati (sau varza) si dupa gusturile mele...o ginger beer.


Pofta buna!

miercuri, 21 martie 2012

Hamburger cu ou si crispy bacon


Din categoria nu uita de resturile de prin frigider, avem astazi un surprinzator de bun hamburger cu oua ochi si crispy bacon. Partea imbucuratoare la aceasta reteta este ca puteti face variatiuni pe tema, in functie de inspiratia de moment sau de alimentele carora li se apropie termenul de expirare. Pe oricare dintre variante va decideti sa mergeti, treaba e gata in 5, 10 minute.

Ca atare, luam o chifla de hamburger pe care o taiem pe jumatate si o incalzim bine intr-o tigaie, apasand usor pe ea.


Prajim apoi in putin unt 2 oua.


Schema este sa spargem galbenusul in timpul prajirii, pentru ca atunci cand mancam hamburgerul sa nu ni se prelinga pe toata fata...decat daca ne dorim.
Pentru ca porceala sa fie definitiva, trantim pe deasupra si niste felii de branza feliata sau de care avem in frigider si niste crispy bacon. In cazul meu, baconul nu a mai apucat sa fie si crispy ca-mi era prea foame.


Buun..acum urmeaza proba de dexteritate. Luam cu paleta frumos un ou si il rasturnam peste celalalt, sa se faca ca un sandwich. Aici am uitat sa fac poza. Scuze :)
Apoi asezam totul pe felia de burger.


Eu i-am pus pe deasupra niste ketchup dulce, dar puteti fara probleme incerca si ceva spicy sau mustar sau maioneza sau ce vreti voi.
On the top, niste frunze de coriandru proaspat, pentru ca imi place foarte mult gustul.


Cu acestea fiind zise, dig in :)



marți, 13 martie 2012

Cherry crumble tart


In weekend mi-am dat seama ca prin congelatorul meu inca exista o punga mareee de cirese de care am uitat cu desavarsire. E adevarat ca nu sunt la fel de bune ca cele proaspete, dar asta nu trebuie sa te impiedice sa faci o prajitura cu ele. Cea mai rapida reteta care mi-a venit in minte a fost cea de cherry crumble tart. Tot trickul ei sunt dupa parerea mea firmiturile din unt amestecat cu faina si zahar care se presara pe deasupra. Au un gust fantastic si schimba complet textura prajiturii.

Ingrediente
Pentru aluat:
150 g faina 
1 varf de cutit praf de copt
100 g zahar
1 plic zahar vanilat
100 g unt moale
1 ou

Pentru umplutura:
1 kg cirese
100 g zahar
20 g malai

Pentru crumble:
150 g faina
100 g zahar
100 g unt
1 plic zahar vanilat

Pentru a face aluatul, amestecam faina cu praful de copt. Adaugam apoi zaharul, untul si oul si amestecam cu mixerul, intai la viteza mica, apoi la viteza superioara, pana cand ingredientele se incorporeaza si obtinem un aluat care se prinde de padele.

Ii dam o forma rotunda cu mainile si il punem la frigider intr-o folie de plastic pentru 20, 30 de minute.
Intre timp pregatim ciresele, pe care le spalam si le lasam intr-o sita, ca sa se scurga bine de apa. Punem zaharul peste ele, amestecam si le lasam deoparte.


Scoatem aluatul din frigider, taiem 2 treimi din el si intindem cu sucitorul bucata mai mare. O asezam apoi intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt, avand grija sa facem niste gauri cu furculita in aluat ca sa nu se umfle in timpul coacerii.


Il bagam la cuptor, la 180 de grade, pentru 12 minute.
Cat se coace aluatul, punem ciresele intr-o tigaie si le aducem usor la fierbere.


In timpul gatirii, ele isi vor lasa un suc. Dupa ce au dat un clocot, scoatem ciresele din tigaie si masuram exact 250 ml din sucul lasat de ele. Daca nu lasa atat de mult, completam cu apa.
Amestecam 4 linguri din cele 250 ml de suc de cirese cu cele 20 g de faina de porumb.


Dupa ce s-a incorporat malaiul, turnam totul peste restul de suc de cirese ramas in tigaie si aducem usor la fierbere. Adaugam apoi si ciresele, amestecam si oprim focul.

Scoatem aluatul din cuptor. El trebuie sa fie neted, nu umflat.


Tapetam marginile tavii cu restul de aluat ramas, apoi turnam compozitia de cirese.


Nu mai ramane decat sa pregatim "firmiturile" de unt, pentru care amestecam toate ingredientele cu un mixer, pana cand obtinem o textura faramicioasa.


Presaram totul pe deasupra ciresele si punem prajitura in cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade.



Ce-o sa iasa, o sa vedeti. Yummy!!!

Cake pops pentru Radu Gabriel

 

Pe 19 februarie a fost botezul celui mai dragut nas mic posibil, Radu Gabriel. Prilej de bucurie si de sarbatorit cum se cuvine si, evident, ocazie sa mai ies si eu la inaintare cu ceva ..hi hi. Sexi mamica Marta (Doamne ajuta sa arat asa dupa un copil) mi-a comandat mai cu jena asa cateva cupcakes sa nu ma aglomereze, cu toate ca eu atat am asteptat:))...sa-mi zica cineva fa si tu niste prajituri pentru eveniment. In mod la fel de evident mie mi-a rezultat ca trebuie sa fie ceva nemaivazut, nemaifacut, ca doar o data e botezul. Asa am ajuns la cake pops. 
Le-am testat cu o saptamana inainte de party pe colegii de la birou (noroc ca au iesit bune:))) ) si m-am pus pe treaba. Nu stiu cat de impresionat a fost Radu, ca doar party-ul al lui a fost, dar sper ca indeajuns ca atunci cand o sa mai creasca sa-mi ceara sa-i fac. Ca eu atat astept:))







In final, eu ii doresc sa creasca mare, sa fie elegant ca mami, zambaret ca tati si frumos ca amandoi.

marți, 7 februarie 2012

Chili con carne


Daca sunteti fani mancare picanta, trebuie neaparat sa va mobilizati sa faceti si niste chili con carne. Numele vine din spaniolul "chile con carne" si prima reteta datata duce in anul 1519. Bernal Diaz del Castillo, sursa datarii si a retetei, povestea in cartea lui ca indienii cholulan si aztecii erau atat de siguri ca a doua zi vor castiga batalia impotriva Conquistadorilor, incat s-au decis sa sarbatoreasca anticipat cu o tocana din rosii, sare si chili.

Ingrediente:
700 g carne tocata de vita
3x 400 g fasole rosie la conserva
1 conserva 400g rosii
2 morcovi
2 cepe
1 telina
1 ardei gras rosu
1,2 linguri pudra chili
1 lingura boia dulce
1 lingurita chimion
1 lingurita scortisoara
2 linguri pasta de tomate

Taiem ceapa marunt si o calim in ulei de masline.


Adaugam apoi legumele, taiate tot cubulete si le calim amestecand bine.



Dupa vreo 5 minute cand legumele s-au inabusit bine punem si carnea.


Condimentam cu chili, boia, scortisoara, chimion, sare si piper si mai lasam totul 7 minute, amestecand din cand in cand.


Cand carnea capata o culoare maro frumoasa, punem si rosiile.


Turnam apa cat sa fie la nivelul compozitie, dar sa nu balteasca totul si lasam sa fiarba la foc mic 30, 40 de minute. Cand carnea este aproape facuta adaugam si fasolea scursa bine de zeama din conserva si spalata.


Amestecam bine, avand grija sa nu zdrobim fasolea si daca este nevoie, mai completam cu apa. Punem si cele 2 linguri de pasta de tomate. Mai lasam totul sa fiarba cca 40 de minute.
La final lucrurile ar trebui sa arate cam asa.


Nu mai ramane decat sa mancam tot!

Pofta buna!

Papanasi ardelenesti fierti



Prima data cand am mancat papanasi in varianta pe care o stia toata lumea (mai putin eu), adica prajiti, mi s-a cam sculat parul in cap. Pentru ca daca nu ii nimeresti facuti bine sunt extrem de uleiosi si grei.
Poate ca va intrebati cu ce sunt diferiti papanasii ardelenesti despre care o sa va scriu eu aici. Ei bine, in primul rand se fierb, nu se prajesc si in al doilea rand au ca ingredient principal branza de vaci. Obligatoriu proaspata. Sunt de fapt un fel de galuste fierte si date prin pesmet prajit in unt, presarate cu zahar si servite cu smantana. Se gasesc foarte greu chiar si in restaurantele din Ardeal.
Probabil vi se pare ciudata reteta asta de care va vorbesc eu, dar credeti-ma, o data ce ati mancat papanasi in varianta asta, nu o sa mai vreti altfel.

Ingrediente:
500 g branza vaci
6 linguri gris
3 oua
un varf de cutit de sare
pesmet
zahar
unt

Punem intr-un bol branza de vaci, grisul, ouale si sarea. Separat, punem o oala cu apa la fiert.


Amestecam pana cand toate ingredientele se incorporeaza bine si se formeaza un fel de aluat, potrivit de tare. Dar nu foarte, pentru ca altfel in urma fierberii o sa putem sparge geamuri cu papanasii:)).


Luam apoi din compozitie cate o lingura cu varf si formam in palmele presarate cu faina cate o galusca.


Putem incerca si forme diferite.


Cand apa fierbe, punem papanasii la fiert avand grija sa nu se lipeasca intre ei. Din momentul in care se ridica la suprafata, ii mai lasam sa fiarba inca 10 minute.


Intre timp punem o lingura de unt la topit intr-o tigaie non aderenta. Cand untul s-a topit, adaugam pesmetul


si amestecam pana cand se absoarbe tot untul si nu mai ramane pesmet uscat in tigaie. Punem zahar dupa gust.


Scoatem papanasii de la fiert si ii scurgem bine de apa, apoi ii punem in tigaia cu pesmet si ii "imbracam" pe ambele parti.


Ii mancam cu smantana si fructe sau dulceata.


Pofta buna!