luni, 3 decembrie 2012

Banane prajite (Pisang goreng)



  Cele mai bune banane prajite le-am mancat in Bali. Nu pe la vreun restaurant sofisticat, ci la o bodeguta in varf de munte. La fel de bine se aplica si varianta ghereta de pe marginea drumului, pentru ca in Asia street food-ul este ceva fenomenal. Cea mai buna mancare o veti gasi intotdeauna in localurile mici si deloc dichisite, in care in mod obisnuit probabil ca nu ati intra nici batuti.
Pisang goreng, adica bananele prajite sunt o gustare foarte populara in Asia si o sa intalniti o multime de street vendors care le pregatesc.

Ingrediente:
63 g faina alba
32 g faina de malai
2 linguri faina de orez
1 lingurita praf de copt
180 ml apa
1 lingura jumate ulei
5, 6 banane


Bananele prajite sunt un snack care se pregateste extrem de usor. Trebuie sa amestecam fainile intr-un bol impreuna cu praful de copt


 turnam apa peste


si amestecam bine cu un tel pana cand obtinem un aluat de consistena unei smantani groase.
Urmeaza uleiul, pe care il amestecam pana cand se incorporeaza bine si asta e tot.


Curatam bananele si le taiem pe jumatate, apoi inca o data pe jumatate dar transversal. Le tavalim bine prin aluat si le prajim intr-un wok sau intr-o tigaie adanca, in baie de ulei cca 3, 4 minute. Trebuie sa capete o culoare aurie frumoasa si textura crocanta.
Le scoatem pe un servet de hartie ca sa se absoarba uleiul si ne abtinem sa nu le mancam chiar fierbinti. Nu de alta, dar nu e stomach friendly.




Cu astea fiind zise, va doresc

Pofta buna!




miercuri, 28 noiembrie 2012

Tocana de rata


Am primit o rata de curte de la bunica si m-am decis sa fac o tocana din ea. Spatele si pietul sunt bune pentru o supa cu taietei, dar daca nu vreti sa va complicati, pastrati-le la congelator pentru data viitoare sau puneti toata rata in tocanita.  Carnea a fost foarte frageda si am avut noroc de o mancare ca la bunica acasa.

Ingrediente:
1 rata (de curte de preferat)
1 ceapa mare
2 linguri pasta de ardei

Luam rata, o spalam bine, o taiem si punem bucatile de carne peste o ceapa tocata marunt si calita in putin ulei. O lasam sa se inabuseasca bine si sa capete culoare pe ambele parti, dupa care turnam apa cat sa o acopere si o lasam sa fiarba la foc mic.
Spre final cand carnea este aproape fiarta, punem si doua linguri de pasta de ardei. Adica ardei rosu gras, tocat marunt si pus cu sare pe iarna. Gustati tocana inainte sa ii faceti rantasul, ca sa vedeti daca mai are nevoie de sare sau nu.


Cam asta ar fi tot. Sa aveti pofta!

Pofta de dovleac copt


De prea multe explicatii nu e nevoie pentru poza asta. Cumparati un dovleac frumos bun pentru copt. Daca nu aveti timp sa mergeti la piata, gasiti si in hypermarketuri. Taiati-l in felii mai groase si daca vreti, condimentati-l cu niste spices dupa pofta inimii. Bagati-l la cuptor si cand miezul devine moale este gata.

Pofta buna!

luni, 26 noiembrie 2012

Ciorba de paparada





Probabil ca nu ati auzit niciodata de ciorba de paparada, asta si pentru ca sunt foarte putine zone in care se gateste. Bunica imi povestea ca mama ei a invatat sa o faca de la sasii din satul lor si ca sunt putini cei care au "furat" reteta si inca o gatesc. Paparada este un fel de omleta facuta din oua, faina si gris. Cand este fiarta, zama se acreste cu o strachina de zer. Cu ciorba asta in traista si o bucata buna de mamaliga rece mergea bunica cand era copil sa le duca pranzul barbatilor care munceau la camp. Si zama de paparada ii "stampara", cum zice bunica, adica le potolea setea si ii si satura.


Ingrediente
Pentru paparada:
2 oua batute bine
putin gris
putina faina
un varf bicarbonat

Pentru ciorba:
cativa carnati
zarzavat la borcan
zer (sau bors in caz contrar)
1 galbenus
niste smantana


Se pun la fiert doi, trei carnati taiati cubulete si putin zarvat pentru ciorba. Daca nu va puneti asa ceva la borcan, puneti 1 morcov, 1 ceapa, 1 pastarnac si eventual un ardei la fiert impreuna cu carnatii. O acrim cu o strachina de zer. In caz ca nu avem, cu bors.

Pentru paparada amestecam 2 oua batute bine cu putin gris si putina faina, plus un varf de bicarbonat si amestecam bine cu furculita pana cand obtinem un aluat de consistenta unei smantani groase. Turnam compozitia intr-o tigaie si o prajim pe ambele parti, apoi o taiem in patratele, pe care le punem in ciorba in timp ce fierbe si le lasam sa se umfle si sa se pufoseasca bine.

La final dregem ciorba cu 1 galbenus batut cu putina smantana.

Pofta buna!

marți, 23 octombrie 2012

Mancare cu pui si galuste


Mancarea asta imi aduce mereu aminte de momentul in care mi-am distrus iremediabil o tava pentru cuptor senzationala pe care o carasem tocmai din Grecia. Si spun tocmai pentru ca nu am fost cu avionul. A fost cea mai buna tava de ceramica ever, plus ca avea si dimensiunile perfecte. Problema este ca am scapat-o din mana cand am scos aceasta minunata mancare din cuptor (pentru ca m-a fript pana si prin manusi) si s-au facut praf si tava si mancarea. Pot insa sa va asigur ca este foarte buna pentru ca mi-am luat inima in dinti si am mai gatit-o de atunci.


Ingrediente
Pentru mancarica:
6 pulpe de pui
3 linguri ulei de masline
300 g ciuperci
300 g bacon/costita
3 cepe rosii
300 ml vin rosu
300 ml supa de pui
3 linguri faina
4 catei de usturoi
3 foi de dafin
sare
piper

Pentru galuste:
100 g faina
100 g pesmet/bucatele de paine
140 g unt
2 oua batute
2 linguri mustar
1 lingura tarhon
2 linguri patrunjel

Spalam bine pulpele de pui, le condimentam cu sare si piper si le dam prin faina.


Le prajim intr-o tigaie in putin ulei de masline, pana cand capata o culoare aurie pe ambele parti.


Le punem deoparte.


In aceeasi tigaie, in uleiul ramas, prajim baconul taiat cubulete si ceapa taiata in 8 in jur de 5 minute.


Taiem cateii de usturoi in felii subtiri, le adaugam in tigaie plus cele 3 linguri de faina si amestecam inca putin, pana cand faina se imbina frumos cu sosul din tigaie si nu mai are cocoloase.


Adaugam ciupercile, vinul, supa si foile de dafin si lasam mancarea sa ajunga la fierbere.


Punem mancarea intr-o tava pentru cuptor, impreuna cu puiul...si aveti grija sa nu o scapati pe jos ca mine:)))) Punem tava acoperita in cuptor la 180 de grade pentru jumatate de ora si pregatim si the final touch, galustele.


Amestecam in blender sau cu mixerul faina, pesmetul, mustarul si untul pana cand devin crumby, ca nu-mi vine cuvantul.


Punem patrunjelul, tarhonul, ouale batute, sarea si piperul si mai amestecam pana cand obtinem un aluat din care modelam cateva galuste mai mari.


Punem galustele peste mancarea din tava si mai lasam totul la cuptor inca 20 de minute si e gata.

Pofta buna!

Rulada de porc cu prosciutto si parmezan


Daca v-ati saturat sa comandati la munca de la toate restaurantele posibile, eu zic sa incercati sa va faceti acasa cate ceva. Macar sunteti siguri ca e fresh si ca va place. Eu am mers azi pe varianta de rulada, care se poate manca linistit si rece sau calda cu garnitura de cartofi.


Ingrediente:
800 g carne de porc fara grasime
8 felii prosciutto
50 g parmezan
300 ml vin rosu
200 ml supa de pui
2 catei de usturoi
rozmarin uscat
5 cartofi
200 g smantana
piper
sare

Daca va cumparati carnea de la un macelar, rugati-l sa o taie gata pentru rulada. Daca nu, inainte sa va apucati de treaba va trebui sa o taiati de la jumatate pana cand ajungeti in margine si apoi o "deschideti" obtinand o bucata mai mare care poate fi rulata.
O acoperim cu felii de prosciutto.


Presaram parmezanul pe deasupra, uniform


si apoi o rulam si o legam cu atat alimentara. Trebuie sa fie potrivit de stransa cat sa nu se desfaca, dar nici sa pocneasca pentru ca este prea legata.


Prajim rulada 10 minute intr-o tigaie la foc mic, in putin ulei de masline. Trebuie intoarsa pe toate partile, in asa fel incat sa se faca uniform si sa capete o culoare maronie frumoasa.


La final o condimentam cu sare si piper si o punem intr-o tava cu vinul, supa, rozmarinul si cateii de usturoi pisati. O acoperim si o punem in cuptorul preincalzit la 170 de grade cca o ora.


Pe la jumatatea timpului de coacere, o intoarcem pe cealalta parte si o mai "udam" cu sosul format in tava. Eu am mai lasat-o 10 minute in plus peste o ora fara capac, ca sa se rumeneasca putin.


O scoatem, o lasam sa respire putim dupa care ii taiem ata alimentara si o feliem. Sosul ramas in tava il amestecam cu smantana, il punem la foc mic si amestecam 2,3 minute pana cand se ingroasa putin. Nu lasati sosul deoparte chiar daca nu mai aveti rabdare, pentru ca pierdeti ce e mai bun. Daca luati pulpa de porc de exemplu si carnea poate sa vi se para mai uscata, sosul o schimba total. O sa va lingeti pe degete.


Drept garnitura, taiem cartofii cubulete, ii fierbem, ii saram si presaram putin rozmarin peste..plus cateva linguri de sos:)) si gata pranzul. Pentru cine nu mai are rabdare, rulada poate fi mancata si rece. 


Pofta buna!

luni, 22 octombrie 2012

Hamburger de vita


Burgerul este perfect pentru duminicile cand vin prietenii in vizita, pentru o zi cu soare si gratar in curte sau pur si simplu pentru o zi oarecare cand ti se face din senin pofta. Varianta preferata de noi este cu branza si crispy onion, dar puteti face toate combinatiile care va trec prin minte. Deschideti frigiderul, vedeti ce aveti in el si incepeti sa testati.


Ingrediente:
500 g carne tocata de vita
                                        1 ceapa                                           
chifle de hamburger
branza topita
crispy onion
piper


Amestecam carnea tocata cu o ceapa tocata marunt, marunt si asezonam si cu sare si piper proaspat macinat. Pentru un gust interesant, puteti testa condimentul 7 pipere de la Abido. Il gasiti in majoritatea supermarketurilor la standul international.
Modelam burgerii si ii punem in frigider cca 20 de minute. Putem sa-i facem pe gratar sau la cuptor, dupa preferinte.
Cand carnea este gata, taiem chiflele in doua si le punem si pe ele 1 minut pe gratar, cat sa se rumeneasca putin.
Acum puteti sa va faceti burgerul cum vreti.

Pofta buna!

Patratele de caramel si ciocolata


Patratelele astea de caramel sunt perfecte pentru cine are sugar rush. Unde mai pui ca sunt si o solutie rapida, pentru ca dureaza fix 15 minute ca sa facem compozitia, plus timpul de racire...daca mai apuca. Ciocolata neagra de deasupra este contrastul de gust perfect pentru cat de dulce este caramelul. Daca vreti puteti sa presarati si niste alune de padure marutite pe deasupra si aveti cremos si crunchy in acelasi timp. Motivul pentru care la mine in poza nu arata suficient de intarita incat sa tai patratele perfecte este ca nu am avut destula rabdare sa las crema sa se intareasca:))

Ingrediente:
o conserva de 400 g lapte condensat indulcit
2 linguri de miere
150 g zahar brun
125 g unt
100 g ciocolata neagra


Patratelele se fac atat de simplu ca nici nu o sa stiti cand ati terminat.  Tot ce trebuie sa facem este sa punem la gramada intr-un vas toate ingredientele enumerate, mai putin ciocolata neagra.


Le amestecam la foc mic, fara sa le lasam sa fiarba, pana cand se dizolva zaharul. Marim putin flacara si continuam amestecatul in jur de 10 minute, pana cand crema prinde culoare si consistenta  de caramel. Este foarte important sa amestecam mereu pentru ca se prinde foarte usor de fundul vasului si daca apuca sa se si arda, tot caramelul va avea gust de afumat:)
Cand este gata o turnam intr-o tava si o lasam pana cand se intareste, dupa care turnam peste ciocolata neagra topita inainte in bain marie.


Intindem ciocolata uniform, lasam totul sa se raceasca si asta e tot.

Pofta buna!


vineri, 19 octombrie 2012

Bulion




Eu gatesc cu bulion facut in casa tot pentru ca e old habit preluat de la ai mei. E bun pentru supe, sosuri si tot felul, doar ca are un gust mai dulceag fata de sucul de rosii din magazine. Reteta mea este cu putin zahar, insa puteti renunta la el daca vreti sa obtineti un gust mai acrisor.

Ingrediente:
rosii
zahar
sare
1/4 plic conservant

Ca sa va iasa un bulion gustos, mergeti la piata si cautati rosii de gradina. Nu trebuie sa fie perfect rotunde si nepatate ca cele din supermarketuri pentru ca nu vor fi atat de gustoase. Cele de gradina sunt dulci si puteti sa le combinati cu rosiile mai portocalii/galbene, la fel de bune. Cantitativ luati-va cat de multe vreti. Nu strica niciodata mai multe sticle in camara.
Spalam bine rosiile si le curatam de toate partile inmuiate sau verzi sau putin stricate. La rosiile foarte coapte, bune pentru bulion este foarte posibil sa gasim parti de genul asta, care trebuie indepartate ca sa nu se acreasca dupa ce il punem in sticle.


Le taiem in sferturi si le punem intr-un vas incapator cu putina sare pe ele si le lasam sa stea putin.
Pentru cine are casa cu gradina si vrea sa-si cultive cateva rosii, asta este momentul sa luati seminte.

Impingeti cu degetele semintele din cateva rosii intr-o farfurioara si strangeti mai multe, pe care le spalati apoi, le strecurati si le lasati sa se usuce pe un ziar ceva inainte sa le puneti in pamant. Anul care o sa urmeze, o sa va aduca niste rosii de toata frumusetea.


Daca nu colectati semintele, trecem la etapa urmatoare care presupune sa zdrobim bine rosiile cu mainile. Le punem apoi sa fiarba, fara apa, intr-o oala mai mare pana cand li se inmoaie bine coaja.


Acum trebuie date prin sita ca se le separam de cojile ce se vor desprinde foarte usor si semintele.


Daca aveti pe acasa sau pe la bunici, parinti o sita ca asta din poza mea, credeti-ma ca functioneaza cel mai bine.

Trebuie sa ne ramana un suc de rosii fara nici un fel de cojite sau samburi in el. Daca totusi a mai scapat cate ceva, il strecuram. Il punem din nou la fiert, adaugand de data aceasta putin zahar si daca mai este nevoie si niste sare, plus conservant. Dureaza cam 30 de minute pana cand scade putin si incepe sa faca spuma.
 Punem bulionul in sticlele bine spalate si uscate..si calde, capsam sticlele si le punem unele langa altele intre niste paturi sau perne, acoperite bine pana a doua zi.
Asta este gradina de unde mi-am procurat rosiile:), adica a bunicilor.



joi, 18 octombrie 2012

Lasagna


Am descoperit intr-un Good Food de anul trecut din martie o reteta de lasagna traditionala extraodinara. Lasagna este ceva absolut sublim as zice si merita tot efortul, dar este foarte adevarat ca, asa cum te sfatuiesc si ei, nu trebuie sa te apuci de facut lasagna decat daca ai mult timp la dispozitie. Iti trebuie rabdare si iti pierzi mai toata ziua, dar la final te lingi pe degete.  


Ingrediente:
500 g carne de vita tocata
500 g carne de porc tocata
400 g foi de lasagna
140 g costita
1 ceapa
2 morcovi
2 pastarnaci
3 catei de usturoi
2 cutii x400 g rosii tocate
200 ml lapte
500 ml vin alb
2 frunze de dafin
2 lingurite oregano
2 fire de cimbru
1 lingurita de rozmarin
2 cuburi supa de vita
50 g parmezan ras

Pentru sosul bechamel:
1,5 l lapte
100 g faina
100 g unt
1 ceapa
3 frunze de dafin
3 cuisoare
nucsoara

Prima data facem sosul bechamel, pentru care taiem ceapa in felii subtiri.


Punem laptele intr-o craticioara impreuna ceapa, dafinul si cuisoarele si incalzim treptat, fara a fierbe. Punem sosul deoparte timp de 1 ora pentru a se infuza.


In timpul asta ne apucam de sosul de carne. Prajim la foc mic morcovul, ceapa, pastarnacul si costita, taiate cubulete mici intr-o tigaie larga. Trebuie lasate pana cand se inmoaie putin, nu pana cand isi schimba culoare.


Punem si carnea tocata peste, laptele si rosiile tocate si amestecam bine, bine panca cand carnea tocata se desprinde din cocoloasele formate. Metoda foarte buna este faramitatul de marginea tigaii.


Turnam supa facuta din cuburile de vita, vinul, dafinul, cimbrul, rozmarinul si oregano si fierbem acoperit la foc mic timp de 1 ora, verificand sa nu se lipeasca.

Dupa ce-a trecut ora, luam capacul si mai lasam inca 30 de minute pana cand carnea este zemoasa.
Pentru ca in timpul asta s-a infuzat si laptele, putem termina si sosul bechamel. Incalzim untul intr-o cratita si amestecam pana cand se topeste.


Turnam faina peste si amestecam cu o lingura de lemn, lasand-o sa se prajeasca cca 2 minute pana cand se face ca un aluat. Turnam treptat laptele strecurat, amestecand bine de fiecare data ca sa nu se formeze cocoloase. Daca totusi se intampla asta, se amesteca repede cu telul. Lasam sosul pe foc amestecand mereu pana cand se ingroasa, dupa care punem sare, piper si nucsoara dupa gust.


Cand carnea este facuta putem in sfarsit sa "asamblam". Punem o lingura buna de compozitie de carne pe fundul unui vas/tavi pentru cuptor. Acoperim cu un strat de foi


peste care punem sos bechamel. Mai punem un rand de carne, presaram parmezan si continuam asa, terminand cu un strat de foi, bechamel si parmezan.


Punem lasagna la cuptor pentru 1 ora, cu o tava dedesubt in care sa se scurga sosul (care in mod cert va curge). Daca nu puneti tava sub, o sa curga pe cuptor si va mirosi toata casa a ars.
Peste o ora veti avea o minunatie de lasagna si pe cat de mult v-ati chinuit sa o faceti, pe atat de repede va disparea.


Pofta buna!