Spalam varza si o curatam, indepartand un pic din cotor, dar fara sa o scobim. Asezam capatanile de varza in butoi cu crengute de cimbru, vreo 3 tulpini de marar, cateva radacini de hrean, 2, 3 cepe curatate, dar lasate intregi, 1 ardei iute si 2 stiuleti nefierti de porumb.
Acum trebuie pregatita apa. Apa turnam in butoi cat sa acopere varza. Nu am dat cantitati exacte, pentru ca aici depinde de fiecare cat de multa varza vrea sa isi puna la murat. Bunicul meu, de exemplu, pune mereu intr-un butoi de 100 de litri. Principiul este oricum, ca la o galeata de 10 l de apa, sa punem 10 linguri pline de sare. Amestecam cu o lingura de lemn sa se dizolve sarea putin si apoi turnam lichidul peste varza, pana cand se umple butoiul.
Pentru ca varza sa stea bine si sa nu se ridice la suprafata, inainte sa punem capacul, asezam in X doua lemne, pe care le spalam inainte sa nu fie murdare. Si pe mijlocul X-ului, punem o piatra. Asta va fi greutatea care o sa le tina fixe.
Acum mai este necesar doar ca timp de 2, 3 saptamanii, cat dureaza procesul de murare, sa suflam in zeama din butoi cu un furtun sau cu o teava, ca sa o vanturam.
Daca va este teama ca varza o sa faca floare, puteti dizolva 2 pachete de conservant in apa calduta si adaugati in butoi. Dar lasati varza sa stea o saptamana pana sa puneti conservantul.
Nu este atat de complicat pe cat pare si decat sa luati din comert, mai bine incercati sa va faceti acasa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu