joi, 30 iulie 2015

Placinta cu fudulii



Daca va plac fuduliile, aceasta reteta o sa va mearga sigur la suflet. Placinta este cremoasa, cu parti de aluat crocant deasupra, iar combinatie cu iaurt o face sa fie excelenta.

Ingrediente:
800 g fudulii de vitel
6 oua
1 ceapa
1 iaurt simplu, de 250 g
200 ml apa minerala
1 pachet foi de placinta
1 lingura de ulei 
cateva fire de cimbru proaspat
sare
piper

Spalam fuduliile si le fierbem cca. 30 de minute, pana cand sunt moi. Le taiem marunt si le punem deoparte.
Tocam marunt ceapa si o calim in putin ulei, apoi adaugam si fuduliile si cimbrul.


Condimentam cu sare, amestecam si apoi luam tigaia de pe foc. Turnam iaurtul si adaugam 3 din cele 6 oua, apoi amestecam pentru omogenizare.


Condimentam cu sare si piper si turnam intreg amestecul intr-o tava in care am asezat deja foia de placinta.


Inainte sa bagam placinta la cuptor, turnam pe deasupra un amestec facut din apa minerala cu celelelate 3 oua. Coacem placinta in cuptorul preincalzit la 200 de grade pana cand capata o culoare aurie frumoasa.



 Pofta buna!

miercuri, 29 iulie 2015

Fragi cu smanatana si mamaliga


Stiu, probabil ca va suna ciudat si va intrebati ce cauta mamaliga in povestea asta. Dar credeti-ma, o data ce ati gustat, nu o sa va mai opriti din mancat. Desertul asta imi aminteste de copilarie, cand mergeam cu familia la munte in Bucovina si mama matusii mele ni-l pregatea. Asta dupa ce, bineinteles, ne intorceam noi cu galetusa de fragi din padure. Ii amesteca cu smantana buna, facuta de obicei de unul dintre vecinii care aveau vaci, o lingura, doua de zahar si ii lasa sa stea la frigider cel putin o ora. Mancam fragii cu mamaliga calda si nu mai ramanea nimic in farfurii.
De fiecare data cand gasesc fragi, caut o smantana buna si fac desertul asta. Sper sa va placa si voua!

Ciulama de galbiori


Vara asta am ajuns si in Bucovina. Am fost fericiti sa constatam ca, spre deosebire de Bucuresti, acolo poti respira linistit la 22 de grade...sau chiar 15! Am vazut urcat pe Rarau si ne-am plimbat prin paduri dupa zmeura, fragi, afine, hribi, galbiori si vinetele. Pacat ca vin tiganii si le culeg cu butoaile pentru firmele care fac export. Cu toate astea, daca cunosti locurile, gasesti si tu. Ai mei, care merg acolo in fiecare vara, isi fac mereu provizii pana vine toamna. Zacusti, muraturi, siropuri, poti incerca orice reteta vrei. Noi am mers intr-o zi sa cautam fructe, dar am dat si de ciuperci. Am facut din ele o ciulama delicioasa.

Ingrediente:
galbiori/ hribi/ ghebe/ sau ce ciuperci aveti
smantana
1 ceapa
putin ulei
1 lingura de faina

Tocam ceapa marunt si o calim in putin ulei. Punem peste ea ciupercile spalate, curatate si tocate. Le lasam sa se inabuse putin, apoi adaugam apa si le lasam sa fiarba. Daca faceti mancarea cu galbiori, trebuie sa le lasati la fiert putin mai mult, pentru ca sunt un soi mai tare.
La final, faceti un rantas dintr-o lingura de faina si apoi adaugati si smanatana. Lasati sa dea vreo doua clocote si mancarea este gata.

Pofta buna!