joi, 18 octombrie 2012

Zacusca



Am mancat multe feluri de zacusca si este clar ca la fiecare persoana, exista o alta reteta, dar tot cea facuta de bunica mi se pare cea mai buna. Nu este grea, nici uleioasa, proportiile de legume sunt exact cum trebuie sa fie...eu zic sa mergeti pe mana mea.

Ingrediente:
5 kg vinete coapte
3 kg gogosari
2 kg ceapa
1 kg ulei
1 kg bulion
1 plic conservant
2,3 linguri zahar
piper boabe
sare dupa gust

 Este o munca destul de laborioasa. Pregatiti-va sa pierdeti o zi, mai ales daca nu aveti vinetele gata coapte sau bulionul facut. Eu folosesc bulion facut in casa, dupa reteta alor mei, dar daca nu aveti si va cumparati din supermaket, gustati-l sa va asigurati ca nu este prea acrisor. Daca are un gust pronuntat de rosii si este acrisor, puneti un pic de zahar in el, pentru ca altfel zacusca nu va iesi la fel de buna.
Daca trebuie sa va coaceti vinetele, e mai bine sa o faceti cu o zi inainte.


Ele trebuie curatate si tocate bine.


 Acestea fiind spuse, taiem gogosarul in 4 sau in 6 si il dam prin masina de tocat carne

 dupa care il punem deoparte pana cand ii vine randul sa ajunga in oala.


Taiem ceapa in 6 bucati si o calim putin in intreaga cantitate de ulei, intr-o oala incapatoare si destulde adanca. Nu trebuie sa o lasam prea mult, ca sa nu fie zacusca prea grea.

Turnam pasta de gogosari peste ceapa, cu tot cu zeama lasata in urma datului prin masina si amestecam putin cat sa se incorporeze, apoi punem si vinetele.


Din acest moment trebuie sa lasam totul sa fiarba la foc mic, amestecand tot timpul. Si da, chiar vreau sa spun tot timpul, pentru ca se lipeste extrem de usor de fundul oalei si daca a apucat sa prinda putin gust de ars, deja s-a compromis intreaga operatiune. Am facut febra musculara la ambele maini:)) , asa ca va sugerez sa mai aveti pe cineva prin preajma cu care sa mai faceti schimb.
Si inca ceva. Feriti-va fata pentru ca in stadiul acesta viitoarea zacusca improasca destul de mult. Mie mi-a sarit direct pe obraz si este foooartee fierbinte, trust me.

Treaba cu amestecatul ar trebui sa dureze cam 1 ora, pana cand capata o consistenta pastoasa. Acum este momentul sa adaugam bulionul, zaharul, piperul boabe si sarea.


Amestecam bine si o lasam sa fiarba in continuare, tot la foc mic, pana cand scade lichidul.


La final punem conservantul, mai amestecam bine inca o data si oprim focul.
Zacusca se toarna in borcane cat inca este fierbinte, fara sa punem insa capacul.

Asteptam pana cand zacusca prinde un fel de pojghita deasupra si abia atunci capsam borcanele. Capacele trebuie sa fie perfect uscate, pentru ca daca abia le-ati spalat si mai au apa pe ele, o sa mucezeasca zacusca. Borcanele se pun apoi intr-o oala larga cu o carpa pe fund si se mai fierb inca 30 de minute.

Dupa, se pun unele langa altele intre niste paturici sau perne, se acopera bine si se lasa sa stea asa pana a doua zi.
Cam asta a ramas din intreaga oala. Mi-au iesit 14 borcane.


Spor la treaba si mai ales la degustat!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu