vineri, 8 ianuarie 2016

Gem de clementine



Cand mergi la cumparaturi in supermarket, este dificil sa te abtii de la varietate si ai vrea sa ai in cos de toate. Insa legumele, verdeturile, fructele, iaurturile si chiar branzeturile sunt victime sigure, pentru ca uitam de ele si aproape intotdeauna sfarsesc la gunoi. Cel mai simplu mod de a evita asta este sa aveti "acel" moment in care va este clar ca nu o sa le mai consumati si sa gasiti cateva variante de a le salva.
Iaurturile simple, de exemplu, le puteti pune in pungi de congelator, combinate cu bucati de fructe, poate chiar si cu o lingura de fulgi de ovaz sau de seminte si sa le scoateti atunci cand vreti sa va faceti un smoothie. Combinat cu fructe, in congelator, iaurtul poate fi folosit si pentru a face o delicioasa inghetata, pe care o puteti imbunatati cu bucati de biscuiti, nuci sau fructe confiate sau cu sosuri de ciocolata si caramel.
Legumele le puteti taia cuburi si pune la congelator in tot felul de combinatii, din care va iesi sigur o super supa crema. Unde mai pui ca este si foarte simplu de facut, pentru ca nu trebuie decat sa fierbi legumele, sa condimentezi si sa pasezi.
Cu verdeturile ramase, eu imi fac intotdeauna unt aromat. Este extrem de simplu. Toc verdeturile, chiar in diverse combinatii de tipul patrunjel, rozmarin, salvie si le amestec cu un pachet de unt la temperatura camerei, sare si piper si gata. Daca folosesc doar patrunjel sau croiandru, pe langa sare si piper pun chiar si putin chilli uscat. Apoi rulez untul amestecat in forma de baton. Il pun in folie alimentara si il pastrez in congelator. Schimba complet gustul broccoliului tras la tigaie sau al conopidei, merge grozav cu peste la cuptor sau pe gratar si intr-o multime de alte combinatii.
Revenind la reteta mea de azi, dupa sarbatori am observat ca mi-au ramas destul de multe clementine, putin trecute, dar inca bune de consumat, asa ca m-am decis sa fac un gem.

Ingrediente:
1,5 kg clementine
200 g zahar
2 portocale, optional
sucul de la 2 lamai
1 baton de scortisoara


Lucrurile sunt cat se poate de simple. Curatati clementinele de coaja si portocalele, daca folositi si scoateti-le samburii.
Puneti-le intr-un blender si mixati ca sa obtineti un piure. Adaugati sucul celor doua lamai si amestecati.
Turnati intr-o cratita piureul obtinut, adagati zaharul si batonul de scortisoara si aduceti gemul la fierbere. Lasati-l pe foc in jur de 40 de minute, pana cand scade si se ingroasa. In tot timpul acesta trebuie sa aveti grija sa amestecati din cand in cand, ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei.
Cand gemul este gata, lasati-l sa se raceasca si turnati-l in borcane. Daca doriti sa consumati gemul in viitorul apropiat, nu mai are rost sa sterilizati borcanele, pentru ca vor rezista fara probleme in frigider macar doua saptamani. In caz contrar, sterilizati-le si vor tine cateva luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu