M-am gandit ca ar fi nimerit ca prima reteta din 2013 sa fie o supa. Sunt convinsa ca toti ati mancat sarmale si fripturi de sarbatori, asa ca ceva lichid si usor parca s-ar potrivi in context. Supa crema de usturoi e aromata si se face repede. Si merge perfect cu iarna si zapada de afara.
Ingrediente:
30 catei de usturoi
2 cepe
3 linguri unt
500 ml smantana lichida
1,500 l supa de legume
3 linguri faina
cimbru uscat
piper
Curatam cateii de usturoi si ii taiem pe lung in 2 sau in 4, in functie de marimea lor.
Tocam ceapa marunt si o calim putin in unt.
Adaugam usturoiul si il mai lasam inca 2, 3 minute sa se inabuse langa ceapa.
Punem cele 3 linguri de faina si amestecam bine ca sa nu se formeze cocoloase, pana cand faina absoarbe sucul lasat de ustuoi si ceapa si untul topit.
Acum incepem sa turnam smantana lichida cu grija, amestecand bine ca sa obtinem un fel de sos gros. Daca o punem pe toata in acelasi timp, vor ramane cocoloase din cauza fainii.
Amestecam bine, completam cu supa de legume, presaram niste cimbru frecat in palme, putin piper si lasam supa sa fiarba cam 30 de minute la foc mic.
Pentru un gust si mai bun, eu mai obisnuiesc sa pun si cativa catei de usturoi pe care ii coc in cuptor cu 30 de minute inainte. Ii pun necuratati intr-o tava, ii stropesc cu putin ulei de masline, presar sare si piper si ii las cam 20 de minute la cuptor. Apoi scot miezul prin presare usoara. Este foarte, foarte bun.
La final turnam supa in blender ca sa devina pasta usturoiul si ceapa sau o strecuram printr-o sita rara si apoi folosind o lingura, presam pana cand obtinem o pasta. Eu una prefer ultima metoda. Nu economisesc timp, dar m-am obisnuit asa.
Stropim supa cu putin ulei de masline si o mancam cu bagheta proaspata rupta cu mana.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu