Puiul cu orez in stil Hainan poate fi descris foarte simplu prin cuvantul sublim. Foarte simplu gatit, dar cu o savoare extraordinara, data de ghimbir si de grasimea lasata de pui. Nu te-ai putea gandi ca un banal pui fiert cu orez poate sa fie atat de bun, dar believe me, my friends, it is. Fierbinte, insotit de un orez un pic uleios si aburind si cu sos chilli este cel mai fericit moment intr-o zi friguroasa.
Ingrediente
Pentru pui:
1 pui intreg
6 cepe verzi
2 linguri sare
5 felii ghimbir
800 ml apa rece+ cateva cuburi gheata
Pentru orez:
550 g orez
625 ml supa pui (din cea in care fierbe puiul)
5 catei usturoi
4 cepe rosii
5 linguri ulei
5 felii ghimbir
Sos pentru orez:
4 linguri supa de pui
4 linguri sos de soia light
1 lingura ulei de susan
1 catel de usturoi zdrobit
Sos chilli:
6 chilli rosii
3 catei usturoi
50 g ghimbir
1 lingura zeama lime
1 lingurita sare
1 lingurita zahar brun
Prepararea dureaza cateva ore, dar nu va descurajati. Nu trebuie sa stiti tehnici complicate ca sa il gatiti. Cheia este sa gasiti un pui de curte. Daca nu, unul care sa va arate frumos si sa fie mai gras, cu pielea galbena, pentru ca supa sa fie buna.
Prima data spalam puiul si il scurgem de apa, apoi il frecam bine pe toata suprafata cu 2 linguri de sare. Ii indesam in cavitate ceapa verde si ghimbirul si il punem la fiert in apa deja clocotita, cu pieptul in jos.
Oala in care il fierbem nu trebuie sa fie foarte mare, doar cat sa incapa puiul. Apa punem cat sa il acopere.
Dureaza in jur de 40 de minute pana cand puiul este gata. Il scoatem din oala si il transferam imediat intr-un vas in care am pus de dinainte apa rece si cuburile de gheata. In felul acesta oprim procesul de gatire si pielea se va face usor crispy. Trebuie sa avem grija cand transferam puiul dintr-o oala in alta ca sa nu ii desprindem pilea sau sa il rupem. Nu trebuie apucat de pulpe sau intepat sau tras cu paleta. Pur si simplu bagam mainile pe sub el si il scoatem usor.
Il lasam 10 minute in apa rece.
Pastram supa rezultata, pentru ca o vom folosi la prepararea orezului. Incalzim uleiul in wok sau intr-o tigaie mai adanca si calim putin ceapa si usturoiul tocate marunt.
Adaugam supa de pui, feliile de ghimbir si putina sare si il gatim intr-un aparat special pentru orez...sau in ce avem.
Separat pregatim sosul pentru orez, pentru care amestecam usturoiul pisat cu sosul de soia, supa de pui si uleiul de susan.
Sosul de chilli, pentru inmuiat piuiul in el se face la fel, prin amestecarea tuturor ingredientelor.
Acum suntem gata, mai trebuie facuta doar asamblarea. Taiem puiul pe orizontala, in bucati mai mari cu tot cu piele si oase si le asezam pe un pat de orez. Stropim cu doua linguri de sos si asta e tot.
Sosul de chilli il punem langa.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu